23 Април 2024, 22:44 Днес (6) | Вчера (13)

Португалските банкери уплашени да не последват Кипър

20 Май 2013 12:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2013, 12:32
Под лиценза на creativecommons

Целият банков сектор на страната е под натиск в резултат на свиването на икономиката, повишаването на безработицата и увеличаването на лошите кредити

Водещите банкери с Португалия призоваха европейските лидери да спрат да си "играят с огъня" и да променят своята позиция по отношение на периферията на еврозоната. В отделни интервюта ръководителите на двете най-големи банки в страната - Millennium BCP и Banco Espirito Santo, казаха, цитирани от Дарик, че са загрижени, че прецедентът със спасяването на Кипър може да доведе до нарастване на страховете сред вложителите до опасни нива.

"Политиците трябва да са по-умерени в приказките. В противен случай може да се стигне до много лоши последствия", коментира пред Financial Times Рикардо Еспирито Санто Салгадо, главен изпълнителен директор на BES.

Колегата му в BCP Нуно Амандо пък заяви, че спасяването на Кипър е като "вирус" и ако подобен подход бъде приложен отново, "нищо добро не очаква европейския пазар... Не можеш да си играеш с огъня. "

"Повечето клиенти в Португалия не се доверяват на гаранциите за депозити и нямат възможност да откриват сметки в чужбина", коментират анализатори. "Те избират вместо това да държат парите си в сейфове."

BES и BCP получиха помощ от правителството под формата на конвертируеми облигации през 2011 г. в рамките на спасителния план на тройката кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Целият банков сектор на страната е под натиск в резултат на свиването на икономиката, повишаването на безработицата и увеличаването на лошите кредити, като изглежда, че банките може да се нуждаят от допълнителна помощ от правителството.

Проблемите на сектора се задълбочават от факта, че водещите акционери в две от банките са под натиск. Водещ акционер на BES е френската Crédit Agricole, чиито собствени капиталови позиции са подложени на стрес. Испанската La Caixa пък държи 46 на сто от BCP, но самата тя е изправена пред сериозни предизвикателства на вътрешния си пазар. Така е малко вероятно чуждестранните акционери да инжектират допълнителен капитал в португалските си субсидиари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив