19 Април 2024, 19:17 Днес (10) | Вчера (11)

Португалският Конституционен съд отхвърли орязване на пенсиите на държавните служители

20 Декември 2013 11:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 декември 2013, 11:51
Под лиценза на creativecommons

Сезиран от президента Анибал Каваку Силва, 13-членният Конституционен съд постанови с единодушие, че орязването на пенсиите на държавните служители противоречи на конституцията, тъй като нарушава принципа на доверието

Португалският Конституционен съд отхвърли знакова мярка на правителството за орязване на пенсиите на държавните служители с близо 10%, предаде "Франс прес".

Решението по въпроса, който предизвика много разгорещена полемика, бе очаквано с голям интерес от финансовите пазари. То бе взето три дни след отпътуването от Португалия на делегация на "тройката" международни кредитори (Европейска комисия, Европейската централна банка и МВФ), която предостави спасителна помощ на изпадналата в тежка криза страна от еврозоната в замяна на строги мерки за икономии.

Сезиран от президента Анибал Каваку Силва, 13-членният Конституционен съд постанови с единодушие, че орязването на пенсиите на държавните служители противоречи на конституцията, тъй като нарушава принципа на доверието.

Като обезсили действието на тази мярка, той зачеркна икономии за 388 милиона евро - една десета от сумата от 3.9 милиарда евро, която правителството иска да спести, за да намали бюджетния дефицит до равнище от 4% от брутния вътрешен продукт догодина.

Конституционният съд на Португалия вече отхвърли няколко нормативни акта за икономии. Международните кредитори на страната нееднократно предупредиха, че тези решения поставят под въпрос излизането на страната от спасителната програма, предвидено за май догодина.

Лявата опозиция и синдикатите обаче подеха протести срещу мерките за икономии, като изкарват на улицата хиляди хора. Общественото недоволство в Португалия продължи и вчера с поредица стачки и демонстрации.

Председателят на Европейската комисия и бивш португалски премиер Жозе Мануел Барозу и германският канцлер Ангела Меркел, които участват в срещата на върха на ЕС в Брюксел, признаха, че португалското правителство е поставено в трудна ситуация след решението на Конституционния съд, но изразиха увереност, че то ще намери друг начин да направи необходимите икономии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив