19 Април 2024, 12:30 Днес (6) | Вчера (11)

Поръчки от чужбина подобряват ситуацията в промишлеността

28 Ноември 2012 12:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 ноември 2012, 12:38
Под лиценза на creativecommons

Подобрението сега се дължи основно на ситуацията в промишлеността и сектора на услугите. В строителството и търговията на дребно обаче продължава влошаването

През ноември общият показател на бизнес климата се покачва с 0.9 пункта спрямо октомврийското си равнище, съобщи Националният статистически институт. За сравнение - през октомври този показател отчиташе спад с 2.7 пункта.

 

Подобрението сега се дължи основно на ситуацията в промишлеността и сектора на услугите. В строителството и търговията на дребно обаче продължава влошаването.

В индустриалния сектор съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 3.5 пункта в сравнение с предходния месец главно поради оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, сочат данните на статистиката.

Според тях мениджърите на предприятията се чувстват по-сигурни заради получени поръчки от чужбина. Източник на несигурност обаче продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

По-голяма част от промишлените предприемачи не възнамеряват да повишават продажните цени в бранша през следващите три месеца, сочи анкетата сред тях.

В сектора на услугите показателят за бизнес климата нараства с 3.6 пункта спрямо октомври като това отново се дължи на оптимизма на мениджърите за следващите шест месеца. Оценките и прогнозите за търсенето на услуги обаче остават консервативни отново заради несигурната икономическа среда. През ноември мениджърите в сектора на услугите отчитат по-силно негативното влияние на конкуренцията и недостатъчното търсене. През следващите три месеца не се очаква промяна в цените.

Силен е песимизмът на мениджърите в строителството, което води до спад на показателя за бизнес климата през месеца с 5.3 пункта. Прогнозите са и за допълнително съкращаване на работници. Малко над 74 на сто от мениджърите сочат за основен свой проблем несигурната икономическа среда, а в 50.9 на сто от предприятията финансовите проблеми са на първо място.

Очаквано през следващите три месеца не се предвиждат промени в цените в сектора.

В търговията на дребно климатът също е по-неблагоприятен спрямо октомври, като съставният показател се понижава с 1.2 пункта поради влошаване на оценките и очакванията на мениджърите.

Прогнозите за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са оптимистични. Несигурната икономическа среда продължава да е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, като през последния месец се забелязва намаляване на отрицателното въздействие на факторите "конкуренция в бранша" (с 8.2 пункта) и "търсене" (с 10.5 пункта). Очаква се известно увеличение на цените в сектора през следващите три месеца .

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив