03 Май 2024, 21:07 Днес (0) | Вчера (13)

Посланиците от ЕС ще обсъждат и днес прилагането на санкциите срещу Русия

11 Септември 2014 09:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 септември 2014, 09:26

Подготвяните нови американски и европейски ограничения предполагат прекратяване на търсенето на петролни находища на територията на Русия от западни компании като "Ексон мобил" и "Бритиш петролиъм"

След като на две заседания през последните три дни посланиците на страните членки на Европейския съюз в Брюксел не успяха да постигнат съгласие за прилагането на санкциите срещу Русия заради действията й в Украйна, днес те ще продължат дискусията си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Източник от ЕС съобщи, че на предстоящата среща дипломатите ще направят оценка на спазването на примирието в Украйна и ще проведат допълнителни консултации за прилагането на новия пакет икономически санкции, които бяха одобрени в понеделник, но прилагането им беше отложено заради сключването на примирие
между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Според източника на Франс прес "законовият и политически срок" на това отлагане изтича в петък.
Избраната за следващ върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова вчера за постигане на "истински консенсус" между страните членки за графика на прилагане на новите санкции. Тя коментира, че някои страни членки смятат, че решението за прилагане на санкциите трябва да бъде взето на най-високо политическо ниво, а други настояват за допълнително отлагане.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че предвид това, че примирието не се спазва на 100 процента, Европейският съюз трябва да пристъпи към обявяване на новите икономически санкции срещу Русия. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой коментира, че ЕС е готов да отмени санкциите, ако
примирието издържи и започнат мирни преговори между Киев и сепаратистите.
Подробности за приетите нови европейски санкции ще станат известни чак след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Смята се, че ограниченията ще са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, стоките с двойна употреба и срещу нови 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там.
Според агенция "Блумбърг", цитирана от ИТАР-ТАСС, подготвяните нови американски и европейски ограничения предполагат прекратяване на търсенето на петролни находища на територията на Русия от западни компании като "Ексон мобил" и "Бритиш петролиъм".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив