18 Май 2024, 16:01 Днес (0) | Вчера (11)

Посрещаме 1 юни с ново помагало по финанси за тийнейджъри

31 Май 2016 17:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 май 2016, 17:47

Представеното днес ръководство е предназначено за учители, работещи с ученици 9-12 клас

Няма по-добър подарък за нашите деца от това да им помогнем да станат щастливи и успешни хора, които безпроблемно "навигират" в съвременния свят. Едно от важните умения по пътя към успеха е добрата финансова грамотност.
Финансовите работилници "За парите и други важни неща" дават възможност младежите да развият уменията за управление на личните финанси по интересен и атрактивен начин. На мястото на скучните уроци идват игрите, съпреживяването на реални житейски ситуации, работата в екип и сърфирането из мрежата.

Представеният днес проект Финансови работилници "За парите и други важни неща" се реализира от фондация "Инициатива за финансова грамотност" с подкрепата на NN България. По него е разработено ръководство, съдържащо 25 финансови игри за тийнейджъри на 10 теми.

"Има общо между бонбоните и сложната лихва, пътуването във времето и осигуровките, детективската работа и бюджетирането", каза Росица Вартоник, изпълнителен директор на Фондация "Инициатива за финансова грамотност", обяснявайки подхода на образователните игри. "Вярваме, че избраният подход - развиване на практически умения чрез игри и симулации на реални житейски ситуации – е по-ефективен от обичайните уроци и ще стимулира интереса на младите хора. А това е важно, защото умението да управляват парите си е пряко свързано с умението да реализират мечтите си", допълни тя.

"Финансовото образование е съществена част от корпоративната политика на NN България и ние като социално отговорна компания подпомагаме проекти и инициативи, насочени към повишаване на финансовата култура на младите хора. Финансовата грамотност е сред ключовите житейски умения в съвременния свят, защото качеството и удовлетвореността от живота във все по-голяма степен зависят от нея", каза Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България.

Представеното днес ръководство е предназначено за учители, работещи с ученици 9-12 клас. По забавен и иновативен начин са представени основните области от личните финанси - бюджет, заемни средства, инвестиции, управление на рискове и пенсионно осигуряване. През призмата на личните финанси се поглежда към избора на бъдещо образование и работа. Разработени са и теми за любовта, приятелството и парите, както и за мечтаните пътувания в чужбина. Всяка тема съдържа кратък информационен материал, речник на термините и по две или три работилници. Създателите на ръководството са дипломирани финансови консултанти, специалисти по публични комуникации, финансови журналисти и учители с богат педагогически опит.

В рамките на проекта е предвидено обучение на учители, което ще се проведе през септември 2016 г. Всеки учител, който иска да предаде нови знания на своите възпитаници, може да се включи в обучението, като заяви желанието в писмо, изпратено до Фондация "Инициатива за финансова грамотност" на адрес& office@financialiteracy.eu.

Ето как "работят" на практика финансовите работилници:

Финансови работилници "За парите и други важни неща"

Финансови работилници "За парите и други важни неща"-2

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив