26 Май 2024, 10:10 Днес (0) | Вчера (0)

Поставени детонатори са предизвикали взрива, твърди собственикът на завода и вижда връзка с изборите

08 Октомври 2014 09:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 октомври 2014, 09:33
Булфото

За да се случи взрив, като този в унищожения цех, трябва да има външна намеса. Имало е няколко междинни детонатора с голяма мощност в помещението

Знам как се прави и за съжаление много хора знаят, каза в интервю за Нова телевизия собственикът на завод "Миджур" в Горни Лом Валери Митков.

Според него, фактът, че това се случва, когато цялото ръководство е било там, буди въпроси. "Защо точно преди изборите се слуги това? Трудно се дават отговори, но личното ми впечатление е, че това е саботаж", допълва Митков. Той пояснява, че не може да си представи, кой болен мозък може да направи такова нещо.

В случайния характер на взрива публично първи се усъмни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изборната нощ. Той каза, че трагедията е сложила отпечатък върху изборите, но отказа да коментира кой би могъл да стои зад организацията. В интервю за "Труд", излязло днес бившият премиер заявява: "Не е случайност тоя взрив! Траурът повлия на изборите. Интереси! Каква работа? Никой няма да прати детето си в тая фабрика, ако знае, че там има опасност. Не злато, не пари, ами измруди и диаманти да има, няма да пратиш близките си във фабриката."

Не е възможно една мина да взриви всичко, тя би убила двама-трима души, каза още Митков. Според него загиналите в цеха с професионалисти, които си разбират от работата и вярва в тях. "Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога", казва Валери Митков в отговор на въпрос.

Според него никога в завода не е имало 800 000 мини, както се твърди, като дори в цяла България не могат да се открият толкова. Той отрича твърденията, че е близък с президента между 2002 и 2012 година Георги Първанов.

Валери Митков не скрива, че се е виждал с него и че в качеството си на президент Първанов е присъствал на откриването на обновения завод "Миджур" преди години. "Той дойде, защото това е една от малкото инвестиции в Северозападна България и се създадоха работни места", каза Митков.

Собственикът на взривилия се цех отрече и твърденията, че хората са работили при лоши условия и са взимали ниски заплати. "Реалната работна заплата варира между 600 и 700 лева, а не, както се твърди, 250 лева", каза Валери Митков.

Една мина може да взриви всичко, твърди експерт

Също по "Нова телевизия" бившият зам.-министър на отбраната и експерт по взривове Валентин Радев обаче обори твърдението на собственика на "Миджур". Той каза, че е напълно възможно една мина да се взриви всичко в цеха. "Видяхме го на Петолъчката, в Челопечене, там е станало точно така. Тук разстоянието между отделните взривили се вещества е много по-малко", поясни експертът.

Радев, който е бил сред хората направили огледа на мястото на взривилия се цех, допълни, че в него е имало неправомерни количества взривове, за които Валери Митков вероятно не е знаел. "В сградата е трябвало да има 50-100 кг взрив, но ние видяхме четири-пет кратера, тоест имало е на няколко места такива вещества, включително от вече утилизирани мини", поясни експертът.

Прокуратурата: Няма данни за умишлени действия

По повод твърденията на Валери Митков, от прокуратурата казаха за "Нова телевизия", че няма никакви данни за умишлени действия, които да са причинили взрива и нито една версия не води в тази посока.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив