24 Април 2024, 01:06 Днес (0) | Вчера (6)

Пострадали от влаковата катастрофа в Канада искат компенсации в съда

17 Юли 2013 09:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2013, 09:51
Под лиценза на creativecommons

Официалният застраховател на превозвача - Montreal, Maine & Atlantic Railway е регистрираната в Дъблит XL Group, която работи на територията на САЩ чрез регистрираните си в Бермуда изпълнителни офиси

Първи иск на пострадали постъпи в канадски съд след бруталната железопътна катастрофа, при която машинистът напусна локомотива на товарната композиция, вследствие на което влакът дерайлира и уби над 30 души. Броят на жертвите след инцидента продължава да расте, а местните власти разрушават постройки, за да изровят телата на жертвите под отломките им.

Не е ясно коя ще е застрахователната компания, която ще понесе милиардни загуби от избухналия влак, натоварен с петрол в Канада.

Официалният застраховател на превозвача - Montreal, Maine & Atlantic Railway е регистрираната в Дъблит XL Group, която работи на територията на САЩ чрез регистрираните си в Бермуда изпълнителни офиси.

Още две тела бяха открити в градчето Лак Мегантик в Канада, чийто център бе разрушен при железопътната катастрофа с влакови цистерни на 6 юли. Официално жертвите след инцидента станаха 37. Местни власти съобщиха, че сред нагорещените руини търсят останките на още около 15 души.

По официални данни пожарникарите са разрушили няколко сгради, за да се улесни издирването на жертви. Много от конструкциите са повредени от високата температура на пожара. Пострадали в резултат на железопътния инцидент в градчето Лак Мегантик са подали иск в съда в Квебек с искане компанията, собственик на товарния влак, който дерайлира и унищожи част от канадското градче, да им изплати компенсации за причинени физически, емоционални и материални щети. Очаква се към иска да се присъединят и други пострадали.

На 6 юли композиция от 73 цистерни със суров петрол, с локомотив без машинист бе изпусната от съседна гара и след 11 километра свободно движение, връхлетя курортното градче. Пострадаха около тридесет сгради.

 

Лак Мегантик има около 6 хиляди жители. Той е близо до границата със САЩ, на около 250 км източно от Монреал. Катастрофата предизвика обществена дискусия за нормите на експлоатация на товарните превози по железниците в Канада и САЩ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив