28 Март 2024, 18:57 Днес (11) | Вчера (12)

Пострадалите на "Цариградско шосе" могат да търсят обезщетение от застрахователя

19 Юли 2013 15:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2013, 15:19
Булфото

"Булстрад ВИГ" е застраховател на таксито-убиец

Пострадалите при катастрофата на „Цариградско шосе“, станала преди дни, могат да търсят обезщетение от застрахователя. ИНСМАРКЕТ научи, че това е застрахователно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп“. От компанията обявиха пред наш репортер, че към момента все още няма предявени претенции.

Припомняме, на 10 юли вечерта такси помете 12 души на спирка на градския транспорт в столицата близо до The Mall на Цариградско шосе. Млада жена почина, а останалите бяха ранени, някои от тях тежко. Оказа се, че водачът е седнал зад волана след употреба на алкохол.
Законодателните разпоредби се ясни – застрахователят ще плати на пострадалите, а после ще предяви регресен иск към виновния за възстановяване на платените суми.

Как могат да постъпят ранените, за да получат обезщетение?

На редакционния ни адрес постъпи запитване от една от пострадалите, в което тя упоменава, че няма спомен от самия инцидент. Въпреки това, всички пострадали могат да удостоверят, че са потърпевши от събитието. За тази цел те могат да потърсят съдействието на полицията още преди да бъдат призовани като свидетели, защото това ще е важно за издаването на документ, който ще трябва да представят за получаване на обезщетение.

Шофьорът на таксито може да бъде подведен под отговорност по няколко начина.
Единият е като срещу него бъде заведен индивидуален граждански иск от страна на всеки потърпевш.
Вторият вариант е ранените при катастрофата да се договорят и да подадат колективен иск. И двата варианта обаче не са най-удобната възможност поради факта, че делото може да се забави доста поради различните документи, които могат да бъдат поискани от всеки пострадал. Все пак ако изберат този вариант, пострадалите трябва да са наясно, че ще им бъдат присъдени различни обезщетения поради различната степен на физическа увреда. Друг е въпросът дори и при присъдени от съда суми, дали шофьорът ще има възможност да плати на всички.
Най-удачен за потърпевшите е вариантът да потърсят директно дружеството, сключило застраховка за таксито, в случая това е „Булстрад Виена Иншурънс Груп“. Таксито има действаща застраховка „Гражданска отговорност“ към момента на произшествието. Застрахователят не носи отговорност, когато лицето, управлявало автомобила, е било пияно, както е в случая, но е длъжен да удовлетвори претенциите на пострадалите от катастрофата лица, а след това да си търси парите от обезщетенията по регресен път към шофьора. И тук опциите за пострадалите са две – или индивидуално да предявят претенции към застрахователя, или да се съберат в групов иск. При втория случай обаче може според степента на телесна увреда на всеки пострадал от групата да бъдат поискани различни документи и присъждането на обезщетение да се забави, затова препоръката на експерти е претенциите за обезщетение да бъдат предявени индивидуално.

Застрахователят ще поиска пълен набор от документи, които пострадалите трябва да представят. Сред тях са: медицинските документи, удостоверяващи степента на физически увреждания; също така и документ, че са били сред пострадалите точно при този инцидент. Последният документ може да бъде получен от дознателите по случая или от прокуратурата. За да се вземе такъв документ от прокуратурата, трябва да се знае номера на дознателната преписка, който може да бъде получен от МВР.

Ако процедурата изглежда сложна, пострадалите може да ползват квалифицирана юридическа помощ.
Не на последно място, ако събирането на всички необходими документи се забави, пострадалите трябва да знаят, че давностният срок за изплащане на обезщетение по събитие, свързано със застраховката „Гражданска отговорност“, е 5 години.

Според разпоредбите на Кодекса за застраховане лимитите на отговорност по "Гражданска отговорност" са: за вреди на имущество - до 2 000 000 лв.; за неимуществени и имуществени вреди, вследствие телесно увреждане или смърт - при едно пострадало лице: до 2 000 000 лв., при две и повече пострадали лица: до 10 000 000 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив