25 Април 2024, 19:50 Днес (14) | Вчера (12)

Пострадалите от наводнението в Дъбене ще получат еднократна помощ от 325 лева

14 Юни 2016 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юни 2016, 15:56

След наводнение в село Дъбене пострадаха над 15 къщи

Частично бедствено положение е обявено в община Карлово заради пороя, наводнил в понеделник къщи и улици. Аварийната ситуация е в сила за град Баня, квартал Сушица на Карлово и селата Дъбене и Каравелово, предаде БНР.

Най-много са сигналите в село Дъбене, където  река Мъртвица снощи излезе от коритото си. Няма пострадали и евакуирани хора. Ситуацията постепенно се нормализира. Служителите на пожарната са се отзовали на повече от 30 адреса.  Дейностите са приключили около 1 часа след полунощ, съобщиха от пловдивската пожарна.

Още утре всяко от пострадалите от наводнението домакинства в  Дъбене ще получи еднократна помощ в размер на 325 лева, каза пред  жители на селото заместник-министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Заедно с кмета на община Карлово Емил Кабаиванов той посети най-сериозно пострадалите от пороя къщи.

Заради мощната приливна вълна, понесла наноси и коренища, се е наложило мостът над река Мъртвица  да бъде разрушен, за да се осигури свободно оттичане на водата.  На негово място военно-инженерни части ще построят временен понтонен  мост, чието изграждане започва още днес,  заяви пред Радио Пловдив кметът на с. Дъбене Вълко Шойлеков.

Хората от двете страни на реката, чиито дворове и къщи бяха наводнени за пореден път, настояха улицата да се изравни и насипи с чакъл и баластра. Така, според тях, водата ще остава под настилката и няма да ги наводнява.
От сутринта две комисии - едната от общината Карлово, другата - от дирекция "Социално подпомагане", описват щетите.

В Сопот вчера също падна пороен дъжд и градушка. Има  поражения върху селскостопанската продукция.  Заради лошото време парапланерист се е приземил върху дървета в района на Сопот. В спасяването му са участвали  девет души от Планинската спасителна служба.  Акцията е приключила  успешно снощи.

В Свищов също има наводнени пътища. Отсечката Вардим - Нов град, която е част от пътя Свищов- Русе е затворена за неопределено време, заради наводнение и свличане на земна маса върху пътя, съобщи Нова телевизия.

До късно снощи екипи на Областно пътно управление отводняваха главния път. И в тази област има наводнени къщи. Във Велико Търново от вчера се извършва наблюдение на всички локации на река Янтра.

Наводнен беше и републиканският път Троян-Шипково. Поради голямото количество дъждовна вода се запушиха дерета и водостоци, които преляха и затлачиха пътя с дървен материал и наноси.

Падна подпорната стена на детската градина в с. Шипково. Отнесен беше релсов мост в с. Калейца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив