18 Април 2024, 13:05 Днес (5) | Вчера (11)

Потребителски „Застрахователен и медицински надзор” е учреден в Русия

10 Август 2012 09:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 август 2012, 11:51

НПО-то ще защитава в съда правата на потребителите и ще влезе в ролята и застрахователен омбудсман

 

Руското правосъдно министерство регистрира неправителствена общност за защита правата на потребителите под името „Застрахователен и  медицински надзор” (СиМН). 

Регионалната обществена организация е учредена от пет физически лица, сред които  е управляващият партньор на адвокатско бюро „Филипков и партньори” Вадим Филипков, избран за президент на СиМН.

Оставалите учредители работят в юридическата, застрахователната и медицинската области, както и в сферата на благотворителността. Има и представител на областта на информационните технологии, съобщи пред АСН Вадим Филипков.

Новата организация ще защитава правата както на застрахованите, така и на застрахователите по всички видове застраховки. Под защита на СиМН ще бъдат и всички потребители на медицински услуги. Един от основните начини за защита ще бъде представляването на потребителските интереси в съда.

Основен източник за финансиране на СиМН ще бъдат глобите, предвидени по закона за защита правата на потребителите. Такава глоба представлява 25% от сумата, искана от съда в полза на потребителя, и е в съответствие със стандартните хонорари на адковатите по аналогични дела, подчерта Вадим Филипков. Общността ще внася членски внос и ще приема дарения. за защита правата на потребителите СиМН планира да привлече адвокати на аутсорсинг. Вадим Филипков е категоричен, че общността няма да взема такси от гражданите за оказаните услуги.

Новото сдружение планира да влезе в ролята и на застрахователен омбудсман. Обичайно съдебните дела се точат от 3 месеца до година и трупат значителни разходи и за двете страни. СиМН ще създаде извънсъдебен механизъм за разрешаване на споровете. Филипков отбеляза, че очаква съдействие от застрахователните компании.

Новата организация ще съдейства и за изготвяне на различни нормативни и поднормативни законодателни актове, посочи още президентът на СиМН.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив