28 Март 2024, 14:45 Днес (8) | Вчера (12)

Потребителско сдружение обжалва наредбата за застраховането

11 Септември 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Съюзът на застрахованите настоява Върховният административен съд (ВАС) да отмени част от Наредбата за задължително застраховане.

Според сдружението текстовете са незаконни и нарушават правата на собствениците на автомобили, които са задължени да сключат договор за пакет "Гражданска отговорност".
Един от атакуваните членове предвижда възможността застрахователят да състави комисия, която допълнително да изиска от гражданите документи, които не са включени в общите условия на договора. "Застрахованият не знае предварително за тях и така се нарушава правото му на информация", твърди председателят на съюза Георги Бакалов. Така според него компаниите получават права, които законът е дал само на Министерския съвет. Според сдружението наредбата незаконно дава възможност на застрахователите да не изплащат обезщетение, когато уврежданията на колата са възникнали по време на автомобилно състезание или тренировка. "Този текст противоречи на Закона за застраховането, според който фирмата не може да откаже плащане, дори в случай на умишлено причинена вреда на превозното средство", пише в жалбата на организацията.
Другият текст от наредбата, който атакува съюзът, е правото на фирмите да си поискат парите от обезщетението, които са платили на трети лица, от застрахования, ако той е шофирал след употреба на алкохол. Според потребителите това означава, че наредбата е допълнила закона и неправилно е дала нови привилегии на компаниите. Началникът на дирекция "Автомобилно застраховане" в ДЗИ Георги Иванов отказа да коментира жалбата, преди съдът да се произнесе по нея.

Павлина Желева

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив