25 Април 2024, 10:59 Днес (3) | Вчера (12)

Почти 3 млн. лева са щетите по инфраструктурата след дъждовете в Мизия

12 Юли 2018 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юли 2018, 10:17

Предстои да бъдат изготвени експертни оценки на щетите и остойностени набелязаните мерки, за ликвидиране на последиците от тях

По първоначални оценки почти 3 млн. лева са нанесените щети по инфраструктурата в Мизия от природното бедствие, предизвикано от обилния дъжд в нощта на 10 юли. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков след среща с кмета на общината Виолин Крушовенски, предаде Дарик. 
Министърът посети града заедно с председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и областния управител на Враца Малина Николова, за да провери на място отстраняването на последствията от наводнението от дъжда и поройните скатни води.
Предстои да бъдат изготвени експертни оценки на щетите и остойностени набелязаните мерки, за ликвидиране на последиците от тях, уточни регионалният министър.
 В разговора с кмета на община Мизия са обсъдени няколко мерки за решаване на проблема с наводненията след поройни дъждове. Една от тях е да се възстанови и разшири дъждовната канализация по ул. "Петко Банков". Улицата е една от най-сериозно засегнатите от пороя преди ден. Ще бъдат възстановени и другите разрушени от бедствието улици, допълни министър Нанков.
 За финансиране на възстановителните работи ще се търси помощ от Междуведомствената комисия по бедствията към Министерския съвет. Обсъдена е възможността за изграждане на така наречения байпас на коритото на река Скът преди село Крушовица и Мизия, за да се реши проблемът и с наводненията, свързани с реката.
Министър Нанков посочи, че възстановителните работи по общинската инфраструктура ще започнат веднага след аварийното почистване от калните и каменни наноси. Той благодари на екипите на пожарната, на АЕЦ "Козлодуй", Областно пътно управление, които са започнали работа веднага след бедствието. Министърът допълни, че са прехвърлени и допълнителни екипи и техника от структури АПИ и пътноподдържащата фирма, веднага след като са почистени пътищата от републиканската мрежа.
 Регионалният министър посочи, че е проверил и аварийно-възстановителните работи по язовир "Рогозен-1" в община Хайредин. Той заяви, че за съжаление част от извършеното по преливника на водоема е компрометирано от последните обилни валежи, но фирмата-изпълнител ще възстанови щетите за собствена сметка. Водоемът сега не застрашава населението по поречието на Скът. Водата, която прелива през преливника, е намаляла наполовина в сравнение с предходния ден и продължава на спада.
 Николай Нанков припомни, че вече са в сила измененията на закона за водите, които позволяват общините да прехвърлят собствеността на рискови язовири, за които нямат финансова възможност да се грижат, на държавата. Според него, това е начин да бъде решен проблема с опасните язовири в община Борован, които са свързани в каскада с язовирите в община Хайредин.
 Министър Николай Нанков посети най-засегнатите улици в централната част на града, както и квартала около бившата железопътна гара. Кварталът бе засегнат както от пороя преди ден, така от голямото наводнение преди четири години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив