28 Март 2024, 10:40 Днес (4) | Вчера (12)

Пощенска банка с нова собственост

21 Май 2014 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2014, 18:17

Световни инвестиционни фондове изкупиха мажоритарния пакет акции на Юробанк

"Стабилност в дългосрочен план, отлични перспективи за развитие, достъп до международно ноу-хау и финансови решения на световно ниво – това са част от  новите възможности пред Пощенска банка." Така коментира смяната на собствеността на групово ниво и навлизането на новите инвеститори – водещи американски и канадски инвестиционни фондове,  Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на финансовата институция.

Тя оцени като изключително положителен знак за Пощенска банка сделката, с която финансовата група, към която принадлежи, увеличи своя капитал с 2,864 милиарда евро след успешното емитиране на нови акции на борсата в Атина през миналата седмица. След финализирането на трансакцията Юробанк Ергасиас стана първата гръцка банка с най-висок дял на частна собственост в сектора – 65%, като контролният пакет акции е контролиран от едни от най-големите и стабилни инвестиционни фондове от САЩ, Канада и Азия – Fairfax, WLR, Mackenzie, Capital, Fidelity и Brookfield.  

"Освен че са едни от най-големите в света, тези ключови инвеститори са фондове с дългосрочна инвестиционна цел. Това означава, че те са тук, за да останат, да развиват бизнеса на Юробанк в региона и да максимизират ползите за нашите клиенти, служители и акционери", допълни още Димитрова. По думите й влизането на американските и канадски инвеститори в съвета на директорите на водеща банка в региона се случва за първи път и ще донесе ценен опит, допълвайки и надграждайки усилията на досегашния мениджмънт, с който новите инвеститори ще работят заедно. Ще затвърдим и лидерската си позиция на българския пазар, тъй като в момента Юробанк Ергасиас е най-добре капитализираната гръцка банка с най-висок базов собствен капитал от първи ред (19%), има отлично съотношение кредити-депозити и се радва на значителна ликвидност, допълни още Димитрова. При оценката на ползите, по думите й, специално за българския пазар те ще бъдат най-значителни за клиентите на банката. Те могат да очакват развитие в портфолиото от кредитни и депозитни продукти с още по-изгодни лихвени нива и гъвкави условия, както и в специални предложения за корпоративните клиенти на трезора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив