19 Април 2024, 18:33 Днес (10) | Вчера (11)

Появи се първата в света застраховка на акумулаторни батерии

12 Март 2019 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2019, 17:24

Съвсем скоро ще има застрахователно покритие и за батериите на електрическите автомобили

Един от водещите световни доставчици на застрахователни и презастрахователни решения – германската група Munich Re, стана първата компания в света, която започна предлагането на дългосрочно покритие за производителността на батериите. Застраховката позволява на производителите на системи за дългосрочно съхраняване на енергията да осигурят гаранции на своите клиенти. Например, ако разходите за ремонт или замяна на дефектни или слаби батерийни модули превишат предварително определена сума, застраховката покрива остатъка. Новият застрахователен продукт покрива гаранциите за производителност 10 години. Застрахователното покритие е насочено предимно към големи проекти, например такива, които осигуряват стабилност на мрежата или покриват периодите на върхово потребление. Продуктът значително улеснява производителите при увеличаване капацитета на батериите, като по този начин възобновяемата енергия става по-надеждна и широко достъпна.
Първият клиент на новата застраховка е американският производител на батерии ESS Inc. Компанията произвежда стационарни акумулаторни модули, които позволяват енергията от соларните паркове и мрежовите оператори да се съхранява за дълги периоди. "Тази застрахователна програма променя правилата както за нашата компания, така и за нашите продукти. Сега клиентите могат да използват акумулаторните ни батерии с по-голяма увереност", посочи Крейг Евънс, основател и главен изпълнителен директор на ESS. Той добави, че покритието се отнася пряко до технологичнияте рискове и непрекъснатостта на бизнеса и може да бъде разширено, за да осигури дългосрочна гаранция за изпълнението на проекта на собствениците на системи, инвеститорите и кредиторите в енергийния сектор.
В допълнение към новата застраховка Munich Re предлага дългосрочно покритие на производителността и в други области на сектора на възобновяемата енергия, например при  слънчевите и вятърните паркове. Според Петер Рьодер, член на Управителния съвет на Munich Re, възможността за осигуряване на производителността на батерията е ключова част от пъзела в декарбонизацията на енергийния сектор.
В близка перспектива Munich Re планира да предостави застрахователно покритие и за  работата на батериите в електрическите превозни средства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив