26 Юни 2024, 06:12 Днес (0) | Вчера (5)

Появиха се шест конкуренти на НЕК в продажбите на ток у нас

24 Август 2005 08:49 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

11% от енергийния ни пазар вече е в ръцете на частни фирми

Шест компании, сред които три дъщерни на собствениците на трите пакета електроразпределителни дружества са готови да се включат в търговията с ел. енергия и да разбият монопола на НЕК. Две от конкурентните фирми вече са лицензирани, а на 4 предстои да бъдат издадени разрешения,  съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Лиценз вече притежава "ЕФТ България", сред собствениците на която е шефът на фирма "Риск инженеринг" Богомил Манчев. Регистрираната в Дания компания е купувала ток от НЕК от 2002 г. до януари тази година. "ЕФТ България" държи 49% от акциите й, останалите са на датската ЕФТ груп. Със 78% в ЕФТ участва собственикът на "Риск инженеринг", а с 11% - бившият председател на управителния съвет на "Химко - Враца" Николай Вузев. Междувременно "ЕФТ България" е купи 20 мвт до края на годината от АЕЦ "Козлодуй"и ги продава на "Полимери"-Девня, на по-ниски цени от тези на НЕК.
Друга  частна компания - "ЧЕЗ трейд" също е сключила договори да посредничи при търговията на ел. енергия между производители и  големи промишлени клиенти.
Очаква се на заседаниeто си в петък Държавната комисия за енергийно регулиране да лицензира  за търговия с електрическа енергия компанията "Албус РБ" ЕООД.
След 2007 г., когато отпада монополът на Националната електрическа компания (НЕК), компании ще могат да доставят електричество за потребители в чужбина. Изискване към получаването на лиценза е те да представят в регулатора доказателства за финансова обезпеченост. Според правилата за достъп до преносната и разпределителната мрежа банковата гаранция за първата година от лицензирането трябва да е не по-малка от 150 хил. лв., припомниха от регулаторната комисия, ръководена от проф. Константин Шушулов.
В момента преки доставки от производители на ел. енергия без посредничеството на НЕК са договорили "Агрополихим", "Юмикор", "Асарел медет", "Полимери", Стомана индъстри", "Девня цимент", и мини "Марица изток". Очаква се до края на годината още поне 4 големи предприятия в страната да сключат директни договори с производители на ток.
Така на практика 11% от пазара на ток в България е отворен. Това означава, че привилегировани потребители могат да купуват електроенергия директно от централите, като плащат такса за преноса на НЕК. До момента компании с годишна консумация от 40 и 100 гигаватчаса имат право на директни договори. От юли тази година в пазара ще се включат и потребители с годишна консумация от 20 гигаватчаса.
В същото време доскорошният монополист, държавната НЕК, губи постепенно част от големите си потребители заради либерализацията на енергийния ни пазар. Това сочат резултатите от отчета на компанията за първото шестмесечие на 2005 г. Тази тендеция ще се задълбочи през следващите няколко години, прогнозират енергийни експерти.
Печалбата на НЕКе намаляла на 40,5 млн. лв. за първото полугодие на тази година, докато през същия период на миналата е била 56 млн. лв., коментира главният изпълнителен директор на компанията инж. Васил Анастасов.
Въпреки тази негативна тенденция обаче приходите на НЕК са се увеличили с 5 на сто за шест месеца. Това пък се дължи на увеличеното с 1,8 на сто потребление на електричество у нас. През първите шест месеца на годината то е било 13,7 млрд. киловатчаса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8227
GBP 2.4796 2.4887 2.3083
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив