27 Април 2024, 12:45 Днес (0) | Вчера (11)

Правилата за управление на парите на държавните фирми ще бъдат задължителни

04 Април 2013 17:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2013, 17:42
Под лиценза на creativecommons

Работната група за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества, проведе днес първото си заседание

Правилата за публичност и управление на паричните потоци на държавните дружества да бъдат задължителни, а не както досега препоръчителни. Около това мнение са се обединили членовете на работната група, сформирана от премиера Марин Райков, която трябва да направи анализ на актуалното състояние и да изготви нови правила.

Работната група проведе днес първото си заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.

"Бяха приети указания, които ресорните министри да комуникират с подчинените им държавни дружества и предприятия с оглед спазването на съществуващите закони, които гарантират банковата тайна и които ги приканват да проведат нужния диалог със съответните банкови институции за постигане на взаимно съгласие за публичното оповестяване на информацията, свързана с управлението на парите им", се казва в съобщението.

Работната група е преценила, че съществуващите в момента правила са много добра основа, върху която може да се стъпи. Една от посоките, в които те трябва да бъдат доразвити е при взимане на решение за избор на банка да се имат предвид цялостните условия и услуги, които съответната банка предлага, а не единствено и само условията по управление на активите.

Т. е. условията при управление на кредитите и пасивите са също съществен елемент, който задължително трябва да се взима под внимание, се уточнява в информацията от пресслужбата.

Досегашният модел

По време на управлението на ГЕРБ, след като стана ясно какъв голям процент (вариращ във времето от над 40% до 70 %) от парите на държавните фирми се депозират в Корпоративна търговска банка (КТБ), имаше обещание от кабинета "Борисов" за правила и повече прозрачност, но в крайна сметка информацията за депозитите на държавните компании стана още по-трудно достъпна.

Така в момента няма публични данни какви пари, на кои фирми в кои банки са депозирани, как са избрани съответните финансови институции и при какви условия.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив