02 Май 2024, 03:45 Днес (0) | Вчера (0)

Правителствата на България и Румъния ще заседават съвместно в Крайова

24 Април 2015 08:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 април 2015, 08:31
Под лиценза на creativecommons

Също така премиерът Бойко Борисов ще проведе двустранни и после тристранна среща с колегите си от Румъния Виктор Понта и от Сърбия Александър Вучич

Правителството ще проведе днес съвместно заседание с румънския кабинет в Крайова, съобщиха от правителствената пресслужба. Също така премиерът Бойко Борисов ще проведе двустранни и после тристранна среща с колегите си от Румъния Виктор Понта и от Сърбия Александър Вучич.

На съвместното заседание на министрите от България и Румъния ще бъдат обсъдени ключови въпроси за двете страни. Два от проектите са за изграждане на нови мостове над р. Дунав при Силистра-Калъраш и при Никопол-Турну Мъгуреле. Други два проекта предвиждат хидросъоръжение на реката и вертикален газов коридор "Север-Юг", който ще свърже Гърция, България и Румъния, осигурявайки диверсификация на доставките. Той ще е с обем 3-5 млрд. куб. метра газ годишно. Ще се обсъжда и изграждането на Енергийния съюз в рамките на Европейския съюз.

Предвижда се сътрудничество и по общи проекти по плана "Юнкер". Целта е отделни фирми у нас и в северната ни съседка да могат заедно да кандидатстват за финансиране.

От българска страна на съвместното заседание с румънското правителство ще присъстват премиерът Бойко Борисов, заместниците му Румяна Бъчварова, която и вътрешен министър, Меглена Кунева и Ивайло Калфин. Там ще бъдат и министрите на външните работи Даниел Митов, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на здравеопазването Петър Москов, на земеделието и храните Десислава Танева, на транспорта Ивайло Московски, на икономиката Божидар Лукарски, на енергетиката Теменужка Петкова, както и на туризма Николина Ангелкова.

Също така ще присъстват зам.-министърът на финансите Карина Караиванова, както и зам.-министърът на транспорта Валери Борисов.

На заседанието няма да присъстват министрите на правосъдието Христо Иванов, на спорта Красен Кралев, на културата Вежди Рашидовна отбраната Николай Ненчев и на просветата Тодор Танев. Те ще участват в редовния парламентарен контрол. Финансовият министър Владислав Дончев ще участва на заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси в Латвия.

От румънското правителство ще присъстват премиерът Виктор Понта, заместникът му и министър на вътрешните работи Габриел Опря.

На съвместното заседание ще са и министрите на правосъдието Роберт-Мариус Казанчук, на европейските фондове Мариус Ника, на труда, семейството, социалната закрила и възрастните хора Рована Плумб, на външните работи Богдан Ауреску, на публичните финанси Еуджен Теодорович, на икономиката, търговията и туризма Михай Тудосе, както и на регионалното развитие Ливиу Драгня, на земеделието и развитието на селските райони Даниел Константин, на енергетиката, малките и средните предприятия и бизнес средата Андрей Геря, на транспорта Йоан Рус, на информационното общество Сорин Михай Гриндяну и на здравеопазването Николае Бъничою.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив