07 Май 2024, 01:43 Днес (0) | Вчера (0)

Правителството да приеме националната здравна карта през март, ще пише в меморандума между ГЕРБ и РБ

11 Февруари 2016 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 февруари 2016, 15:09

Най-вероятно меморандумът ще бъде подписан другата седмица

До март правителството да приеме националната здравна карта, предвижда проектът за меморандум между ГЕРБ и Реформаторския блок /РБ/. Днес работните групи на двете политически сили проведоха поредния кръг от разговори по документа и отчетоха пред медиите, че са съвсем близо до разбирателство по отделните точки, които представляват сфери от управлението, и най-вероятно той ще бъде подписан другата седмица, предаде БТА.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева уточни, че в меморандума са залегнали няколко сфери, които са особено чувствителни за обществото и се нуждаят от спешни реформи - здравеопазване, образование, външна политика, администрация, икономика, енергетика. По тези въпроси министрите периодично ще се отчитат какво са свършили в съответствие с набелязаните срокове.

"Ако, например, през март кабинетът не приеме националната здравна карта, както предвижда меморандумът, "самият министър ще бъде "осъден" да бъде пет години обикновен пациент в своята система. Мисля, че е ясно каква е политическата отговорност", обясни последствията от евентуално закъснение Даниел Вълчев /ДБГ/.
Той уточни, че ГЕРБ и Реформаторите все още имат различия за преференциалното гласуване, но през уикенда щяло да се вземе окончателно политическо решение и от двете страни.

На свой ред Караянчева посочи, че има съгласие промените в Изборния кодекс до края на февруари да минат в парламентарните комисии, защото са обвързани и с референдума, а най-късно до май да бъдат гласувани и в пленарната зала.

На въпрос дали все пак меморандумът на всяка цена ще бъде подписан и може ли това да не се случи, ако не постигнат съгласие по важна тема, Даниел Вълчев коментира, че всичко е възможно, но че страните полагат усилия да се разберат и са добронамерени една към друга.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив