28 Септември 2024, 11:22 Днес (0) | Вчера (0)

Правителството забави застрахователите

01 Ноември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Заради протакането задължителната "Гражданска отговорност" за 2003 г. ще може да бъде купена най-рано след 15 ноември

Заради по-късното приемане на минималните тарифи на задължителната "Гражданска отговорност" от правителството тази година застраховката за 2003 г. ще може да се купи най-рано след 15 ноември, заявиха пред КЕШ застрахователи. Забавянето се дължи на факта, че се изчакваше Народното събрание да приеме промените в Закона за застраховането, обясниха от Агенцията за застрахователен надзор (АЗН). С тези изменения се върна задължителната застраховка на пътниците в обществения транспорт на мястото на сега действащата "Отговорност на превозвача".
След приемането на минималните тарифи на задължителната "Гражданска отговорност" за 2003 г. от правителството това негово постановление трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник. След влизането му в сила АЗН трябва да определи новата тарифа за застраховката и също да я публикува в Държавен вестник. На тази база всички предлагащи тази задължителна застраховка компании трябва да представят тарифите си в АЗН за одобрение. Едва след като получат зелен сигнал от надзорната агенция, дружествата ще могат да започнат да предлагат на клиентите си "Гражданска отговорност" за 2003 г.
Междувременно компаниите ще трябва да отпечатат общите условия и полиците с новите си цени. Цялата процедура в най-добрия случай ще приключи до средата на ноември, изчислиха застрахователи. Според тях обаче забавянето на правителството тази година няма да доведе до съществени проблеми при продажбите на задължителната застраховка. Единственият му негативен ефект ще бъде дискомфортът за застрахователите, които ще трябва да действат много бързо, след като стане официална оповестената още преди седмици проектотарифа.
За първи път тази година тарифата е разработена на базата на актюерски анализ на средната стойност на една щета и квотата на щетимост при различните категории автомобили. Затова и увеличението на премиите за всеки клас коли е различно.
Публична тайна е, че истинската кампания по "Гражданска отговорност" се "разразява" едва през втората половина на декември. Само тогава пред офисите на застрахователите могат да се видят опашки от поизнервени собственици на автомобили, които искат, макар и в последния момент, да сключат задължителната застраховка. Двете седмици в крайна сметка се оказват достатъчни. Това се дължи може би и на констатирания от КАТ факт, че поне за половината от автомобилите в движение в България изобщо не се сключва "Гражданска отговорност".
Интересно тази година е и значителното увеличаване на лимитите на отговорност на застрахователите. За неимуществени вреди догодина компаниите ще плащат 90 000 лева за всеки инцидент с един пострадал гражданин. Досега тази сума беше
60 000 лева. Когато пострадалите са повече, застрахователят ще плаща 150 000 лв., а не както сега ­ 100 000 лева. Минималната застрахователна сума, която ще бъде изплащана за имуществени вреди, пък се увеличава от 40 000 на 70 000 лева за всеки инцидент. В същото време цените на задължителната "Гражданска отговорност" за догодина ще бъдат с около 14% по-високи в сравнение с тазгодишните. Сериозното увеличение на лимитите на отговорност на българските застрахователи по задължителната застраховка е в съответствие с поетия ангажимент пред Европейския съюз за поетапно достигане на действащите в Евросъюза лимити, подчертаха от АЗН.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив