23 Май 2024, 07:20 Днес (0) | Вчера (6)

Правителството подкрепи предприетите мерки за решаването на проблемите в здравеопазването

10 Ноември 2005 16:41 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Експерти от министерствата на финансите и на здравеопазването ще направят анализ за необходимостта от покриване на най-неотложните текущи плащания в сектора

МС подкрепи всички мерки, предприети от екипа на Министерството на здравеопазването за решаването на проблемите в областта на здравеопазването и има желанието и волята да се въведе ред в системата. Това съобщиха от пресцентъра на МС. Зад това становище застанаха всички членове на правителството. На оперативно заседание днес те изслушаха изнесените от проф.Радослав Гайдарски данни за финансовото състояние на деветте болници, в които Министерството на здравеопазването извърши проверка. Предприетите мерки са наложени единствено от икономическите показатели, предвид задлъжнялостта на болниците и в никакъв случай по политически критерии, подчерта министърът. Той припомни, че в края на миналата година предишният ръководен екип на Министерството на здравеопазването е изпратил последователно две предупредителни писма до ръководствата на болниците за наличието на преразход на средства. Министър Гайдарски е провел три срещи с членове от ръководния екип на болница “Св.Екатерина” по същата тема.
В течение на години беше създадена една порочна практика за натрупване на дългове от болниците, които впоследствие държавата покриваше. Всичко това, в крайна сметка, бе на плещите на данъкоплатците, отбеляза министър-председателят Сергей Станишев.
Погледнато в общ план, всички системи са недофинансирани, но за разлика от здравеопазването, там има по-ефикасни системи за контрол, коментира министърът на финансите Пламен Орешарски. Той даде пример със системата на образованието, където всички директори на училища също биха могли, ако им се даде възможност, да влагат пари в различни дейности и поръчки, които после държавата да осребрява. Но за разлика от здравеопазването това не се случва в другите области, подчерта министър Орешарски. 
В своите изказвания министрите на земеделието и горите Нихат Кабил, на отбраната Веселин Близнаков и на държавната администрация Николай Василев също подкрепиха мерките, предприети от проф. Гайдарски за преодоляването на проблемите в здравеопазването. 
Експерти от министерствата на финансите и на здравеопазването ще направят анализ за необходимостта от покриване на най-неотложните текущи плащания в здравеопазването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8002
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив