01 Май 2024, 02:02 Днес (0) | Вчера (13)

Правителството прие 3 законопроекта, с които се регламентира по-доброто управление на публичните средства

03 Ноември 2005 14:36 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

С влизането им в сила страната ни ще изпълни ангажиментите по глава 28 “Финансово управление” в преговорния процес за присъединяване към ЕС

Министерският съвет прие 3 законопроекта, с които се регламентира по-доброто управление на публичните средства. С влизането им в сила ще бъдат изпълнени ангажиментите по глава 28 “Финансово управление”, поети в преговорния процес за присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Това са проектите на закони за държавната финансова инспекция, за вътрешния одит в публичния сектор и за финансовото управление и контрол в публичния сектор. Тяхната основна цел е да подобрим законовото, икономичното, ефективното и ефикасното използване на публичните средства и на финансовия ресурс, който страната ни ще ползва през следващите години от ЕС, подчерта заместник-министърът на финансите Нахит Зия. Трите закона ще заменят действащия Закон за държавния вътрешен финансов контрол. По този начин законодателно ще бъдат разделени функциите по вътрешен одит и инспекционната, като се децентрализира вътрешният одит и се развие управленската отговорност.
Проектозаконът за държавната финансова инспекция предвижда укрепване и развитие на функцията на държавната финансова инспекция. Целта е защита на публичните финансови интереси на България.
Съгласно приетия от правителството проект на закон Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще наследи Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК) само в инспектиращата функция, обясни директорът на АДВФК Гинка Драганинска. Предвижда се чрез финансови инспекции органите на АДФИ да извършват последващ контрол по изпълнение на бюджетната дисциплина (спазване на бюджетното, финансово-стопанското и отчетното законодателство). Новата агенция ще има правомощия да налага санкции при установяване на административни нарушения, както и при случаи на измами; разкриване на причинени вреди на имуществото на организациите и др.
Държавната финансова инспекция ще осъществява функцията си по сигнали. Право да възлагат финансови инспекции ще имат Министерският съвет и министърът на финансите. С такова правомощие според Закона за съдебната власт разполага и прокуратурата. Молбите и сигналите на останалите държавни органи и частни лица ще бъдат подлагани на предварителен анализ.
Доброто прилагане на разследващите и санкционните правомощия на Агенцията за държавна финансова инспекция ще допринесе за подобряване на бюджетната дисциплина и за осигуряване на прозрачност в дейността на проверяваните организации и лица. Агенцията ще е длъжна да представя ежегодно отчет на Министерския съвет и на Постоянната комисия по бюджет и финанси при Народното събрание.
Проектозаконът е подготвен с експертната помощ на СИГМА и е консултиран с Главна дирекция “Бюджет” на Европейската комисия.
Основната цел на Закона за вътрешния одит в публичния сектор е премахване на санкционните правомощия от функцията по вътрешен одит. Законът е насочен към децентрализиране на вътрешния одит в публичния сектор и преминаването на тази функция от Агенцията за държавен вътрешен контрол (АДВФК) към ръководителите на организациите от публичния сектор. В съответствие с изискванията на ЕК именно ръководителите на организациите в публичния сектор поемат отговорността за въвеждането и осигуряването на вътрешния одит в съответните структури, дейности, процеси, програми, вкл. и по отношение на средства от ЕС, както и за гарантирането на независимостта на вътрешните одитори.
В проектозакона е отделено специално място за ролята и отговорностите на ръководителя на вътрешния одит. При назначаването на ръководителя и неговия екип от одитори са въведени изисквания, които да гарантират подбора на квалифицирани специалисти.
Моделът за децентрализиран вътрешен одит в публичния сектор ще се осъществи чрез структурни реформи в организациите от публичния сектор под ръководството на министъра на финансите
В Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор се урежда обхватът и осъществяването на финансовото управление и контрол, както и принципите и изискванията към системите за финансово управление и контрол в организациите от публичния сектор.
Законопроектът регламентира отговорността на министъра на финансите за координацията и хармонизацията на финансовото управление и контрол в публичния сектор. За изпълнение на задачите се предвижда министърът на финансите да се подпомага от дирекция "Вътрешен контрол", която изпълнява функцията на Централно хармонизиращо звено за финансово управление и контрол.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив