29 Март 2024, 13:04 Днес (7) | Вчера (11)

Правителството ще въведе гъвкаво минимално почасово заплащане

24 Януари 2015 15:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2015, 15:58

Предвижда се и приемане на Национална програма за противодействие на демографската катастрофа

Въвеждане на гъвкаво минимално почасово заплащане, търсене на възможности за нарастване на пенсиите, съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социално-икономическите характеристики на страната са заложени в частта "Социална политика" на Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014 -2018 година, предаде БТА.

Насърчаване на отговорното родителство и подкрепа на тридетния модел с висок интензитет на подпомагане до трето дете е сред приоритетите на правителството, като за целта ще бъдат направени промени в Закона за семейните помощи за деца.

Предвижда се и приемане на Национална програма за противодействие на демографската катастрофа, както и разработване на Национална стратегия за насърчаване на активния живот на възрастните хора.

Управленската програма предвижда промяна на механизма на изплащането на целевите социални помощи, мерки за намаляване на нископлатените работници, нов модел на медицинска и социална оценка на вида и степента на увреждане. Съгласуване на механизъм за определяне размера на минималната работна заплата, преглед и анализ на договарянето на минималните осигурителни доходи и разработване на Концепция на политиката по доходите от труд също са сред заложените правителствени цели.

Политики за възстановяване на заетостта сред самонаетите и семейните фирми, намаляване на безработицата сред младежите, изработване на индивидуални социални оценки на социално слаби български граждани и търсене на възможност за включването им в заетост са също сред приоритетите.

Оптимизиране на социалното подпомагане чрез по-добра целенасоченост на социалните помощи е сред целите на правителството в областта на социалната политика. Предвижда се промяна на на механизма на изплащането на целевите помощи за изработване, покупка и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия.

Предвижда се да бъде изготвен анализ за идентифициране на обхвата на "работещите бедни" по региони, както и разработване на мерки за намаляване дела на нископлатените работници. Очаква се и промяна на Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) за определяне на гъвкави мерки за неравнопоставените групи и създаване на нов механизъм за финансиране.

Актуализиране на методиката за кандидатстване на работодателите за разкриване на работни места по програми също е сред целите на правителството.

Очаква се да бъде изготвено и предложение за промяна на Кодекса на труда с цел регламентиране на самостоятелен трудов договор за обучение чрез работа (дуално обучение). Правителството планира да се регламентира нормативно основание на създаването на трудово досие за работник или служител при постъпване на работа, в което да се съхраняват документите във връзка с възникването, съществуването и прекратяването на трудовото правоотношение.

Осигуряване на подкрепа за малкия и среден бизнес за разкриване на нови работни места е записано още в
правителствената програма. Сред заложените мерки са финансово подпомагане на безработни за създаване на микропредприятия, финансиране на обучения на заети в микро и малки предприятия - 4000 души, включени в обучение, както и осигуряване на финансова подкрепа за микропредприятия чрез субсидиране на първите пет
разкрити работни места - осигурена заетост на 2 000 безработни.

Финансиране на обучения за придобиване или актуализиране на знанията, уменията и компетентностите на безработни, съвместно с национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите - 30 000, включени в обучение, са сред целите на правителството.

Правителството очаква намаляване на безработицата сред младежите, като предвидените мерки са програми, чрез които се осигуряват възможности за младежите в срок до 4 месеца от оставане без работа или напускане на системата на образованието да бъдат включени в заетост, образование или обучение. Целта е не по-малко от 10 000 младежи на възраст до 25 години да бъдат включени в заетост, образование или обучение.

Предвидено е за 8 000 безработни младежи да бъде осигурена възможност за стажуване или обучение по време на работа в изпълнение на Схема "Младежка заетост" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив