06 Май 2024, 17:18 Днес (0) | Вчера (1)

Правителството ще гласува създаването на Национален съвет по антикорупционни политики

27 Май 2015 10:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 май 2015, 09:41
Под лиценза на creativecommons

Създаването на Национален съвет по антикорупционни политики, който ще е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции, ще бъде гласувано днес по предложение на вицепремиера Меглена Кунева. Звеното е предвидено в антукорупционната стратегия

Вероятно именно Кунева ще оглави съвета, предвидено е нейн заместник да е министърът на правосъдието. В координационния орган ще участват още представител на политическия кабинет на  вътрешния министър Румяна Бъчварова, някои от нейните заместници, както и заместник на Иванов. В състава ще се включат още заместник-министри на икономиката и финансите, представител на Висшия съдебен съвет и на инспектората към Министерския съвет.

Основните функции на Националния съвет ще е да координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Той ще следи изпълнението на приетите документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им. Съветът ще може да  предлага на премиера да възлага проверки на Главния инспекторат към Министерския съвет.  

Към Националния съвет ще има и граждански съвет, в който ще влизат представители на неправителствени организации и бизнеса, чиято цел ще е да осъществяват граждански контрол върху изпълнението на антикорупционните политики.

Съветът ще заседава поне два пъти месечно, като извънредни заседания могат да се свикват "при наличие на важни обстоятелства от председателя по негова инициатива или по предложение на трима от членовете".  Необходимият кворум за провеждане на заседание е присъствието на половината от състава, а решенията се взимат с явно гласуване и с обикновено мнозинство.

Според стратегията трябва да бъде създаден и единен антикорупционен орган, който да обединява БОРКОР, звена от Сметната палата и Комисията за конфликт на интереси. Към главния прокурор Сотир Цацаров вече работи и междуведомствено звено, в което работят агенти на ДАНС, прокурори и полицаи. Работата му обаче е обвита в информационно затъмнение.

В края на миналата седмица на сайта strategy.bg беше качен проект на Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности,

в който е записано че органът, който ще обедини БОРКОР и други институции ще започне работа от 2016 година и ще се нарича Бюро.

Повечето от представените от вицепремиера Меглена Кунева идеи са намерили отражение в проекта. Управляващите са се отказали от намерението медии и журналисти, които подават сигнали за корупция да бъдат финансово стимулирани. Бюрото обаче ще може да започва проверки по анонимни сигнали.

В проекта е дадена дефиниция на корупционно поведение - това, "при което в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето получава облаги от материален или нематериален характер, водещи до незаконно увеличаване на неговото или на свързани с него лица имуществено състояние, или изпълнява възложените му правомощия или задължения по служба при условията на конфликт на интереси".

При разминаване между приходите и притежаването имущество от над 10 000 лева срещу високопоставените хора ще започва официално разследване. Ако има доказателства за извършено престъпление, случаят ще се предава и на прокуратурата. 

Лицата, заемащи висши публична длъжности  няма да могат в продължение на една година от освобождаването си от да сключват трудови или други договори за изпълнение на ръководни или контролни функции с търговските дружества, както и да участва в обществени поръчки. Ако разпоредбите бъдат нарушени, санкции ще има за служителя, който ги е нарушил, но и за търговското дружество, който го е наел.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив