05 Май 2024, 16:02 Днес (1) | Вчера (0)

Правителството ще разшири икономическите перспективи от модернизацията на Българската армия

18 Ноември 2005 15:54 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В средносрочен план бюджетът за отбрана ще се задържи на нива около 2.6 на сто от БВП

Разходите за отбрана, включени в проектобюджета за 2006 г., възлизат на 1 млрд. 164 млн. лв. или 2.6 на сто от БВП. С предложения бюджет се изпълняват поетите от правителството ангажименти във връзка с пълноправното членство на страната ни в НАТО в макроикономически план разходите за отбрана да бъдат поддържани в средносрочен план на относително постоянно равнище от 2.6 на сто от БВП. Това заяви премиерът Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутата Асен Агов. По думите на министър-председателя това ни нарежда на пето място по военни разходи сред страните, членки на НАТО.
Министър-председателят отхвърли твърденията за генеричен спор между Министерството на финансите и Министерството на отбраната по въпроса за модернизацията на въоръжените сили. Именно днешното правителство, подчерта премиерът, включи активно и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в обсъждането на модернизацията. Съгласно одобрената финансова обосновка, допълни Сергей Станишев, изпълнението на плана за модернизация на въоръжените сили трябва да бъде в рамките на одобрените разходи за отбрана на консолидираната основа за периода 2005-2007 г. в границите на 2.6 на сто от БВП. За периода след 2007 г. до 2015 г. разходите за отбрана имат само прогнозен характер, тъй като МС ежегодно одобрява бюджетната прогноза за следващите три години, припомни премиерът.
Модернизацията на въоръжените сили на България се извършва постепенно до 2015 г. на основата на одобрения през 2004 г. от правителството план за приоритетните проекти в тази област, каза още Станишев и припомни, че планът за модернизация е бил предмет на редица слушания в Комисията по отбрана на предишния парламент. Не ми е известно обаче, подчерта още той, подобни обсъждания да е имало в другите комисии, които би следвало да обсъдят икономическите, финансовите и външнополитическите аспекти по дългосрочната стратегия на модернизацията.
Междуведомствената група ще предложи и приложи ефективни мерки за подобряване координацията при вземането на решения, които се отнасят до цялостното развитие на българската икономика, оказващи непосредствено влияние на нарастването на БВП, информира премиерът.
Той подчерта, че се отделя особено внимание на включването на по-широка и по-ефективна гама от компенсаторни инструменти за ускорено привличане на чуждестранни инвестиции в икономиката на страната ни. Целта, допълни Станишев, е да се подобрят капиталовата и производствената адекватност, конкурентноспособността и експортният потенциал на българските фирми.  Стремим се да постигнем и намаляване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс, каза премиерът. По думите му сключените до момента офсетни споразумения са с твърде общи параметри без да са дефинирани конкретни офсетни програми. Поради това МИЕ се е включило активно в преговорите с фирмите за конкретизиране и преценка на предлаганите от тях компенсаторни проекти, които до момента са се водили само от Министерството на отбраната. В МИЕ е сформирана и работна група, която да подготвя офсетни споразумения, да анализира и съгласува заложените в тях програми, допълни премиерът.
Сергей Станишев изтъкна, че правителството ще се стреми да подобри параметрите по офсетните програми и да създаде по-добра рамка на бъдещите сделки и преговорите, които ще бъдат проведени.
Премиерът уведоми депутатите, че министърът на икономиката и енергетиката е провел работни срещи с представители на фирмите “Юрокоптер”, “Даймлер-Крайслер, шведските СААБ и “Грипен”, а също и с американските “Боинг”, “Нортроп Груман”, “Локхийд Мартин”, “Прат енд Уитни” и “САИК”. На фирмите са дадени насоки за развитие на офсетни програми в България.
Френската фирма “Юрокоптер” е представила идейни проекти за реализация в рамките на индиректния офсет, сред които инвестиции с химическата промишленост, производството на алуминиеви изделия за износ, “ноу-хау”, износ на машини, инструменти и промишлено оборудване, а също и разработка на софтуер, изделия на информационните технологии и свързани с износа маркетингови дейности.  Между френската фирма и българската страна е подписан двустранен протокол. Обсъдено е и предложението на “Даймлер-Крайслер” за индиректен офсет във връзка с предстоящия договор на МО за доставка на автомобилна техника. С фирмата е постигната договореност за ускоряване работата по преговорната част на новия договор и за сформиране на експертна работна група за работа по бъдещия индиректен офсет.
На 24 и 25 т.м., съобщи още премиерът, ще се проведе конференцията “АФСЕА”, на която МИЕ ще се представи с тема “Правна рамка и основни насоки за успешни офсетни програми в Република България”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив