21 Май 2024, 15:24 Днес (4) | Вчера (11)

Правят автогуми от яйчени черупки и доматени обелки

20 Март 2017 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2017, 09:26

Новият вид добавка придава яскост, но запазва гъвкавостта на каучука

Обичайно в автомобилната гума има около 30% въглен, който е съставката, осигуряваща якост на гумата. Черният въглерод обаче е на петролна основа, затова не може да се счита за екологичен за производство. Изследователи от Университета в Охайо, САЩ, са се заели да разработят "по-зелена” и по-лесно достъпна алтернатива на тази добавка – черупки от яйца и кожи от домати, пише GreenTech.bg.

Добити под формата на отпадъци от хранително-вкусовата промишленост, черупките и ципите се изсушават и смилат на прах. Когато този прах се прибави към каучука, според изследването, той прави гумата по-яка и същевременно й позволява да остане гъвкава – за разлика от повечето други добавки за повишаване на якостта, които пък намаляват гъвкавостта каучука.

Това се дължи до голяма степен на факта, че частиците от порестите яйчени черупки имат голяма повърхност, което позволява по-голям контакт с гумата, докато частиците на доматените кожи остават много стабилни при високи температури, тъй като съдържат здрави влакна, обяснява Катрина Корниш, ръководител на проучването.

Всъщност, изследователите от Ford и Heinz вече използват кожи от домати за производството на интериорни части за автомобили. Учените в университета Тъскигий пък разчитат на яйчени черупки за направата на биопластмаса.

Според Корниш, технологията на изследователите от Охайо има за задача да послужи за екологизирането на цялото производство на автогуми. Това би трябвало и да намали зависимостта на производството от вносния петрол. Освен това новият процес ще намали обема на отпадъците от хранително-вкусовата промишленост, които се озовават на депото.

Новият вид гума, направена по технологията с яйчени черупки и доматени ципи, е червеникаво-кафява на цвят. За да изглежда обикновена обаче учените ще й добавят черни оцветители.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив