14 Май 2024, 22:12 Днес (11) | Вчера (12)

Превозвачи плашат с протести и в София, ако не се реши проблемът с Турция

10 Февруари 2014 13:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 февруари 2014, 13:35
Булфото

За днес превозвачите бяха заплашили с блокиране на граничните пунктове, после се отказаха от тази мярка, но в крайна сметка граничният пункт "Капитан Андреево" бе затворен от протестиращи за камиони

Превозвачите настояват правителството до 2-3 дни да реши проблема с разрешителните за превозвачите, които трябва да минат през Турция. 

Ако решение не бъде постигнато в този срок, превозвачите заплашват, че ще протестират не само на граничните пунктове с Турция, но и в София.

Това съобщи Георги Петърнейчев, председател на Управителния съвет на АЕБТРИ, който заседава извънредно по казуса. На днешната извънредна среща са присъствали представители на малките и средни фирми от бранша, които са най-засегнати.

За днес превозвачите бяха заплашили с блокиране на граничните пунктове, после се отказаха от тази мярка, но в крайна сметка граничният пункт "Капитан Андреево" бе затворен от протестиращи за камиони.

Петърнейчев посочи, че загубите на превозвачите заради проблемите с Турция са огромни – много от фирмите в бранша имат задължения към банки, днес вече 12-ти ден не работят, а трябва да изплащат заплатите на работниците си. Затова АЕБТРИ одобрява техните справедливи искания, коментира той.

Обявената дата за българо-турска среща по този проблем на 21 февруари, е твърде късна, смята Петърнейчев. Той разказа, че в неделя е бил на границата и е установил, че и в Турция "положението е трагично – при нечовешки условия са шофьорите, вече 10 дни стоят в кабините си".

Според него, е видно, че на ниво администрация решаването на проблема е невъзможно, затова лично трябва да се заеме премиерът.

Петърнейчев допълни, че блокадата по границата остава до сряда. Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) изпраща своите представили, които да подкрепят протестиращите превозвачи на българо-турската граница, обяви пред журналисти председателят на й Миролюб Столарски. "Ако няма никакво движение по решаването на проблема, камионите по границата ни с Турция ще дойдат в София", каза още Миролюб Столарски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив