19 Април 2024, 22:13 Днес (10) | Вчера (11)

Прегледът на стратегията на ЕЦБ трябва да включва план за излизане от свободни мерки на паричната политика

04 Септември 2020 16:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 4 септември 2020, 18:03

Insurance Europe публикува своя отговор на запитване на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно текущия си преглед на стратегията. Лихвените проценти са много важни за застрахователната индустрия: те оказват влияние върху предлагането на продукти, както и измерването на балансовите позиции на застрахователите и, в по-широк смисъл, на техните коефициенти на платежоспособност.

Застрахователният сектор е съгласен, че разхлабената парична политика е подходяща реакция на световната финансова криза, както и на дълговата криза в еврозоната. Тъй като пандемията COVID-19 силно засяга икономиката, отговорите също трябва да бъдат навременни, целенасочени и силни. Те обаче трябва да са временни. Следователно прегледът на стратегията на ЕЦБ трябва да включва план за възможно най-бързото излизане от по-свободните мерки на паричната политика. Участниците на пазара и правителствата трябва да знаят, че подкрепата на централната банка може да бъде само временна.

Индустрията също така отбелязва, че:

ЕЦБ следва да оцени по-задълбочено въздействието на своите политики по отношение на нивата на лихвените проценти и програмите за закупуване на активи върху дългосрочните спестявания и пенсии на потребителите. Продължаващата инфлация при умерени нива и отрицателни лихвени проценти, както и непрекъснато променящи се и понякога ненужно твърди регулации, водят до масивни ефекти на преразпределение за сметка на традиционните спестители.

Фокусът върху други области на политиката не трябва да води до компромиси с мандат за ценова стабилност. Съществува риск от претоварване на паричната политика, ако другите цели на политиката получат по-висок приоритет.

Прегледът на Solvency II трябва да доведе до значителни подобрения, като се има предвид, че политиката на ЕЦБ за ниски лихвени проценти усилва проблемите, които вече са идентифицирани с рамката и бариерите, които тези проблеми създават за застрахователите, предоставящи дългосрочни продукти и дългосрочни инвестиции.

По-голяма прозрачност на решенията по паричната политика би била добре дошла.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив