14 Май 2024, 05:53 Днес (0) | Вчера (12)

Преговорите на Гърция с кредиторите за следващия транш буксуват

10 Април 2013 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 април 2013, 10:12
Под лиценза на creativecommons

Според публикацията договорка ще има след заседанието, а траншът от 2.8 милиарда евро ще бъде отпуснат едва през май заедно със следващия в размер на 6 млрд. евро, а не както гърците се надяваха в средата на април

Преговорите между правителството на премиера Андонис Самарас с представителите на тройката международни кредитори и липсата на пълно съгласие между тях до момента са водеща тема за гръцките вестници и днес.

Инспекцията на "тройката" започна през миналата седмица като от постигането на споразумението зависи отпускането на следващия транш от международната финансова помощ за Атина.

Финансовият министър Янис Стурнарас заминава за заседанието на Еврогрупата в Дъблин без да носи в куфара си споразумение с "тройката", пише вестник "Прото тема". Според публикацията договорка ще има след заседанието, а траншът от 2.8 милиарда евро ще бъде отпуснат едва през май заедно със следващия в размер на 6 млрд. евро, а не както гърците се надяваха в средата на април.

Изданието цитира изказване на високопоставен представител на правителството, че "много въпроси още са отворени и преговорите няма да приключат до петък". "Трънът" в разговорите са съкращенията на държавни служители, искани от кредиторите. Опит за изграждане на мост над пропастта ще бъде направен днес на нова среща между Стурнарас и "тройката", пише "Прото тема".

Кредиторите втвърдяват позицията си по въпроса за съкращения в държавния сектор, пише вестник "Та неа". Кредиторите настоява тази година да бъдат освободени седем хиляди служители, а до края на 2014 г, броят им да достигне 14 хиляди.

Правителството търси законови начини за експресно съкращаване на две хиляди служители, пише от първата си страница вестник "Катимерини". Искането на "тройката" за уволнения в държавния сектор предизвика търкания вътре в правителството, отбелязва изданието като допълва, че най-малкият коалиционен партньор Демократичната левица заплашва дори с оттегляне от кабинета.

Междувременно днес трябва да се реши съдбата на "Национална банка на Гърция" и "Юробанк Ергасисас", пише вестник "Вима". Правителството се договори с кредиторите да спре сливането на двете най-големи банки в Гърция, те да преминат под контрола на Фонда за финансова стабилност и да бъдат рекапитализирани поотделно.

През февруари "Юробанк Ергасиас" стана собственост на Национална банка на Гърция, но процедурите по сливането им не са приключили. "Вима" пише, че вчера са заседавали управителните съвети на двете банки, които са потвърдили желанието си да намерят частни средства за увеличаване на акционерния си капитал и да запазят известна автономия от Фонда за финансова стабилност.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив