28 Март 2024, 17:50 Днес (11) | Вчера (12)

Предлагаме на Катар газов коридор юг-север

11 Март 2014 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2014, 10:08

Възможността Катар да се превърне в алтернативен доставчик на природен газ би повишила енергийната независимост на България

"Катар иска да си сътрудничи с България в сферата на енергетиката и то в няколко много интересни направления." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в първия ден от официалното си посещение в Катар. Визитата започна със среща с българската общност в посолството ни в Доха.

"Разбира се, аз като държавен глава нямам нищо против да купуваме газ от Катар. Чудя се само как да го докараме", допълни Плевнелиев, цитиран от Дарик.

Темата за вноса на втечнен газ от Катар присъства от няколко години в почти всички офицални разговори между България и Катар. Липсата на решение за преноса му прави невъзможна доставката му. Възможността Катар да се превърне в алтернативен доставчик на природен газ би повишила енергийната независимост на България. Катар е най-големият износител на втечнен газ и наличието на европейски терминал за неговото регазифициране и пренос до България би позволил пренос до нашата страна. Росен Плевнелиев съобщи, че ще предложи да се промени подхода, тъй като досега всички газови коридори са били изток-запад.

Президентът съобщи, че би искал да се помисли дали е възможно да има газов коридор юг-север: "Да се използват възможности на гръцки пристанища, България да бъде като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария, защо не и до Балтийските държави. Със сигурност няма да стане от днес за утре, но ние ще поставим този въпрос на масата, още повече в светлината на това, което се случва в Украйна". Президентът е убеден, че когато сме енергийно диверсифицирани и вързани към различни източници, тогава идват чуждите инвестиции и фабриките.

"Те няма как да дойдат, когато зависим от една тръба и някой спре кранчето като през 2008 година и ни остави на студено в най-студената зима. Защо да сложите фабрика в държава, когато някой може да й спре газта, нарушавайки собствените си споразумения?", коментира още Плевнелиев.

Той е убеден, че Катар е държава с визия, която знае, че идва времето на нисковъглеродната икономика и енергийната ефективност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив