23 Април 2024, 13:16 Днес (5) | Вчера (13)

Предлагат до 5 хил. лв. обезщетение за по-далечните роднини на починали при ПТП

13 Ноември 2018 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2018, 12:40
Под лиценза на creativecommons

Менда Стоянова търси президента заради застраховката "Гражданска отговорност", той отказва намеса

"За миналата година застрахователите са платили над 280 млн. лв. за болки и страдания. Досега кръгът на лицата, които получаваха обезщетения за болки и страдания, беше сведен до майки, родители и деца на загинали. С решение на ВКС този кръг се разширява до всички възможни роднини, включително и нероднини, които докажат определена емоционална връзка. При всички случаи застраховката при различни сценарии може да стане двойно и тройно по-голяма” - това коментира в предаването "Здравей, България” по Нова телевизия Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента. По нейните думи предложението й брани всички тези хора, които са на улицата, от повишаване на застраховката "Гражданска отговорност”.
"В предложението са направени няколко неща. Първо - да се изработи методика, чрез която с индикатори да се оценяват имуществените и неимуществените вреди при ПТП. И второ - да се сложи лимит на онези обезщетения за болки и страдания на разширения кръг лица”, поясни Стоянова.
Тя е на мнение, че задължително трябва да има таван на обезщетенията за онзи кръг лица, който досега не е бил включен, ако не искаме цената на застраховката да скочи драстично.
"Ако аз изтегля предложението си, цената на "Гражданска отговорност” ще се увеличи. Трябва да се търси решение в рамките на това предложение. В никакъв случай институциите не трябва да имат разнопосочно виждане в тази посока”, заяви още Менда Стоянова, уточнявайки, че не става въпрос за лобиране на една или друга застрахователна компания. "Ще поискам среща с президента и финансовия министър, защото искам Румен Радев да разбере как точно стоят нещата и да изрази информирана позиция. Ще се постарая да му обясним проблема със застраховките и се надявам да застане на наша страна”, уточни Стоянова. "За мен е важно всички да разберат за какво става дума, защото в момента се счита, че "Гражданска отговорност” ще се повиши заради предложението на Менда Стоянова, а е точно обратното. Предложението ми би помогнало за това тя да не расте”, допълни председателят на бюджетната комисия.

По-късно в парламента Стоянова посочи, че иска в Кодекса за застраховането да влязат текстове за установяване на методика за остойностяване на имуществените и неимуществени обезщетения при ПТП, като е предложен таван до 5 хил. лв. обезщетение за роднини на починало при ПТП лице извън тесния кръг роднини, тоест родители, деца, съпруг, съпруга. Става въпрос единствено за неимуществени вреди и то само за роднини на починали, подчерта Стоянова.

Междунвременно държавният глава Румен Радев отказа среща с ГЕРБ за промените за "Гражданската отговорност”, предаде Нова телевизия. "Не искам да се намесвам в законодателния процес на българския парламент", заяви президентът, цитиран от БГНЕС. "Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него", каза още държавният глава.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив