24 Април 2024, 10:45 Днес (4) | Вчера (6)

Предлагат един контролен орган да следи системата по ТЕЛК освидетелстването

19 Април 2018 17:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 април 2018, 17:57

Лекарите ще носят наказателна отговорност за издаване на документ с невярно съдържание

Човек с издаден ТЕЛК и без увреждане ще бъде задължаван да възстанови на държавата всички средства, получени чрез лекарското решение, а лекарите ще носят наказателна отговорност за издаване на документ с невярно съдържание. Това е една от мерките, свързани с бъдещата реформа в ТЕЛК, обсъдена на среща между представители на правителството и националните организации на хората с увреждания, предаде бТВ.
Двете страни са постигнали съгласие контролът върху освидетелстването на хората с увреждания да се поеме от една комисия, вместо от досегашните седем ведомства. Ако бъдат разписани като законодателни промени, новите правила ще важат при бъдещото издаване на ТЕЛК.
Към момента при установяване на невярно ТЕЛК решение лекарите, които са го разписали, трябва да върнат сумите от отпусната въз основа на решението инвалидна пенсия. Новата идея на управляващите е самият ползвател на фалшивото решение да бъде задължен да връща неправомерно получените пари, обясни заместник-министърът на труда Султанка Петрова. "Когато се установи, че съответният човек няма увреждане, а се е възползвал от системата години наред, той ще бъде принуден съгласно законодателството да възстанови сумата, която е използвал през този период от време с ТЕЛК решение към държавата", каза Петрова.
Проверките ще прави нов контролен орган към НОИ, който ще работи и по сигнали. "Ако има подаден сигнал, те ще имат право първо да проверят по документи. Ако имат съмнения по документи, тогава ще имат сключени договори с доверени здравни заведения, в които ще се правят изследвания", каза Петрова.

Новият орган ще проверява бъдещите решения, включително подновените и детските телкове. За лекарите, които допускат издаване на документ с невярно съдържание, се предвижда да носят наказателна отговорност.

Султанка Петрова обясни, че вече са подготвени законодателни промени, които още следващата седмица ще бъдат внесени в парламента след като бъдат обсъдени с организациите на хората с увреждания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив