25 Април 2024, 10:12 Днес (1) | Вчера (12)

Предлагат създаване на Асоциация на доброволците пожарникари и спасители

07 Февруари 2013 15:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 февруари 2013, 15:30

По брой доброволци сме на 27-мо място от 30 изследвани държави

България доказа, че има отговорно и солидарно гражданско общество. Свидетели на изключителна гражданската активност – това обяви в София вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на първия дискусионен форум, посветен на доброволното движение в страната. В рамките на срещата бяха представени мненията и опитът на държавни и неправителствени институции, ангажирани с пожарната безопасност и защитата от бедствия. Министър Цветанов заяви, че след последните промени в Закона за защита при бедствия, доброволните формирования са част от Единната спасителна система на страната. „Трябва да осигурим по-добра подготовка и обучение на доброволците, както и да предприемем действия за обединяването им в Асоциация на доброволците пожарникари и спасители”, каза още той.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че на територията на София вече действат 44 доброволци, които подпомагат действията на държавните и общинските структури при възникването на бедствена или кризисна ситуация. „Те са преминали обучение, разполагат с екипировка и на практика са част от Единната спасителна система”, каза тя. Фандъкова благодари на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и на БЧК за оказаната подкрепа при подготовката на столичната доброволна организация. „Надявам се, че до края на месеца ще стартираме изграждането на нова пожарна служба в София, която ще бъде готова до края на следващата година”, допълни столичният кмет.
Актуалното състояние на доброволното движение в България бе темата на доклада на главен комисар Николай Николов. Според представената статистика през изминалата година 840 доброволци са участвали в ликвидирането на 94 пожара и произшествия.
По брой доброволци страната ни заема 27-мо място от 30 изследвани държави – в челото на класацията са Словения и Австрия. „След приемането на Стратегията за развитие на доброволните формирования в 65 общини са положени основите и към настоящия момент сме регистрирали 861 доброволци”, каза гл. комисар Николов. Той допълни, че целта е до 2016 година техният брой да стане 4 000 човека. 
Европейският поглед по темата бе представен от Даниел Гьорев, личен асистент на еврокомисар Кристалина Георгиева. Пред участниците във форума той сподели, че на територията на ЕС 100 млн. европейци участват в доброволни формирования. Добрият пример е в страни като Швеция и Холандия, където 40% от населението се занимава с доброволни и социални дейности.
Участниците в кръглата маса се обединиха около идеята, че са необходими промени и в нормативната база - да се променят размерите на възнагражденията на доброволците, които да покриват реалните им разходи, както и окончателно да се промени статута на доброволните организации. Акцент трябва да бъде поставен върху популяризиране дейността на доброволците сред децата и младежите и повишаване мотивацията на гражданите за включването им в подобни формирования, както и форми за стимулиране на работодателите им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив