19 Април 2024, 18:42 Днес (10) | Вчера (11)

Предлагат три варианта за изплащане на пенсиите от универсалните фондове

12 Ноември 2019 15:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 ноември 2019, 15:23

Първите пенсии трябва да бъдат изплатени през есента на 2021 г.

Социалният министър Бисер Петков представи на дискусия със синдикати и експерти разработен проект за изплащането на пенсиите от втория пенсионен стълб – универсалните пенсионни фондове. Досега в  Кодекса за социално осигуряване не беше разписан механизъм, по който пенсионните компании ще изплащат парите на бъдещите пенсионери. Миналата година правителството, пенсионните фондове и синдикатите договориха условията за придобиване право на пенсии от универсалните фондове. Първите пенсии трябва да бъдат изплатени през есента на 2021 г. Тогава освен пенсията на НОИ, жените, родени след 1 декември 1959 г., ще получат и втора пенсия, ако задължително са внасяли осигуровки в частните дружества. Първите мъже-пенсионери, родени след 1959 г., ще получат първите си  пенсии от втория стълб през 2024 г. заради по-високата изисквана възраст за пенсия.
Разработеният и представен днес проект предлага пенсионни продукти, универсални за всички държави-членки в ЕС.
Какво ще получат бъдещите пенсионери от най-масовия осигурителен стълб?
Ще има три варианта – изплащане на пожизнена пенсия, разсрочено плащане на натрупаните средства или еднократно теглене на средствата от индивидуалната партида. Първите два варианта са приложими само при условие, че в индивидуалните партиди на осигурените има достатъчно пари.
На пожизнени пенсии с гарантиран размер ще могат да се надяват хора, които имат в личната си партида средства, гарантиращи, че месечно няма да получават по-малко от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст, която всяка година определя държавата.
Разсрочено плащане ще могат да изберат осигурени, чиито пари не стигат за пожизнена, но са над трикратния размер на минималната. "В случай че средствата в партидата не стигат за отпускане на пожизнена пенсия за старост в размер на 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, лицето има право да избере в какъв срок и в какъв размер ще получава натрупаните средства", уточни министър Петков.
Еднократно ще получат средствата си от индивидуалната партида пък онези, които са внасяли най-малки суми, чиято съвкупна стойност е под 3 минимални пенсии.
Експертите подчертаха, че разработените варианти са в зависимост от дохода на лицето, докато е било в работоспособна възраст и от осигурителните отчисления, внасяни по неговата партида. Естествено, при по-висок доход са внасяни и по-високи осигуровки. Не без значение е и периодът на внасяне на тези суми. Онези, които са се осигурявали от началото на съществуването на универсалните пенсионни фондове, са генерирали доход от около 20% от общото салдо. Ако осигурителният период е бил пълен – 40 години, тогава доходът ще представлява около 35-40% от салдото.
Осигурен ще може да получи втората пенсия при навършване на възрастта за пенсиониране при условията на ІІІ-та категория труд или една година по-рано, ако за това има достатъчно натрупани пари в неговата партида. Има разписани текстове и за това кой има право да наследява пенсиите. Прието е също, че пенсионните фондове ще са задължени да дават всеки път информация за натрупаните средства по партидата на осигуряваното лице. По данни на Комисията за финансов надзор, към момента партиди в Универсалните пенсионни фондове имат 3,7 млн. българи.



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив