07 Май 2024, 08:11 Днес (0) | Вчера (0)

Предлагат три възможности за отказване от такса сградна инсталация

14 Януари 2015 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2015, 10:12

В момента се работи върху хипотези за синхронизиране и отпадане на задължението да плащаме за тръбите, които минават през дома ни дори и да сме си свалили радиаторите

Три възможности за отказване от такса сградна инсталация с промени в Закона за енергетиката, обясни за Дарик депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Едната хипотеза е отказ чрез подаване на декларация. Така ако някой не иска да плаща, таксата ще плащат другите потребители в етажната собственост. Ако някой иска да оспори таксата, която плаща, друга хипотеза е чрез етажната собственост да се потърси фирма, която да оцени каква топлина се използва. Трета възможност е отказ при определени условия, които са в процес на уточняване, които да се договорят с етажната собственост.

По темата за противоречието между Закона за енергетиката и промените в Закона за защита на потребителите относно такса "сградна инсталация” депутатът от ГЕРБ Валентин Николов коментира, че се готвят промени за новия отоплителен сезон, като в момента се работи върху хипотези за синхронизиране и отпадане на задължението да плащаме за тръбите, които минават през дома ни дори и да сме си свалили радиаторите.

Едната хипотеза е: "Априори се отказвате на база декларация, но в този случай трябва да се оценят всички други потребители и ефектът върху тях. Този вариант трябва все по-широко да се обсъжда”, посочи Николов. "Ще трябва всички други да плащат топлината, която ползвате (бел.ред. по тръбите), макар и да не я искате. Апартаментът има тази инфраструктура, че ви позволява да ползвате тази топлина”, обясни той.

Друг вариант около който се мислят промени е: "Всеки, който иска да осопри таксата, която плаща за сградна инсталация чрез етажната собственост да бъде потърсена фирма, която да оцени в крайна сметка каква топлина ползвате. Знаем, че на някои входове сградната инсталация е твърде голяма и доста несправедлива. Така че да може така да се коригира”, посочи той.

Третата опция по думите на Валентин Николов е с определени изисквания, върху които сега се работи, и чрез договорка с етажната собственост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив