12 Октомври 2024, 15:27 Днес (0) | Вчера (5)

Представители на правителството, БАН, екоорганизации и общини участват в Националния доверителен екофонд

15 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Националният доверителен екофонд се занимава с управление на средствата за опазване на околната среда

Националният доверителен екофонд е юридическо лице, което се занимава с управлението на средствата, постъпващи от суапови сделки “Дълг срещу околна среда” и “Дълг срещу природа” и от правителства, международни финансови институции и други дарители, предназначени за опазване на околната среда, е записано в наредбата. Управителният съвет на фонда се състои от 7 души. Неговият председател, с мандат от 5 години, ще се избира и освобождава от Министерския съвет. Работата му ще бъде подпомагана от двама заместник-председатели. Единият от тях ще бъде заместник-министър на околната среда и водите. Членове на Управителният съвет ще бъдат заместник-министър на финансите, заместник-министър на земеделието и горите, представител на Българската академия на науките, на неправителствена екологична организация и на общините, определен от Националното сдружение на общините.
Участието на заместник-министри в Управителния съвет на фонда ще осигури необходимия контрол при изразходването на средствата от фонда, тъй като един от източниците за постъпления в него е бюджета, обясни началникът на отдел “Защитени територии” в Министерството на околната среда и водите Михаил Михайлов.
Ще бъде създаден и Консултативен съвет, в който ще участват представители на дарителите, заявили желание за това. Консултативният съвет ще има право да преглежда, оценява и дава становища по предложенията за отпускане на средства от Националния доверителен екофонд. Съветът има право да излъчи свой представител, които ще участва със съвещателен глас в работата на Управителния съвет.
Има силен интерес от донори за дарения във фонда, свързани с управлението и устройството на защитените територии – национални паркове, природни паркове и резервати, за изграждане на посетителски центрове, за организиране на еко-маршрути и други проекти, свързани с екотуризма, каза Михаил Михайлов.
В новата наредба са залегнали утвърдените в световната практика условия за успешното функциониране на екологични фондове, вкл. международно признатите принципи за независимост, откритост, отговорност, отчетност и др. Тези предпоставки ще осигурят доверието и интереса към фонда на основните големите международни донори като Световната банка, Глобалния екологичен фонд (GEF), Американската агенция за международно развитие (USAID) и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив