28 Март 2024, 22:44 Днес (11) | Вчера (12)

Предупреждават за криза в млечния сектор и фалити на фермери

23 Май 2017 11:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 май 2017, 10:51

Криза в млечния сектор и фалити на фермери прогнозираха от бранша, заради влязлата в сила Наредба 2 за събиране и пререботка на суровото мляко. Според животновъди изискванията към тях са завишени, а в същото време държавата не е осигурила условия за изпълнение на Наредбата, съобщи БНТ. Производителите са категорични, че ако изискванията не бъдат преразгледани, това ще доведе до повишение на цените на млечните продукти.

С влизането в сила на Наредба 2 страната ни вече ще отговаря на изискванията на Европейския съюз за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко. Според новите правила представянето на две проби от стопаните в акредитирани лаборатории ще се прави всеки месец. Сред допълнителните изследвания са точка на замръзване и масленост на млякото. Всичко това ще се заплаща от фермерите. Те обаче не са запознати с новите изисквания и затова браншовите асоциации сами организират обучение на членовете си.

"Много важна наредба, която създаде напрежение сред фермерите, тъй като налага допълнителни изисквания, които така са в допълнителна тежест за самите производители на мляко" коментира Рангел Матански - съпредседател на Националния съюз на говедовъдите. Ако една от двете месечни проби на млякото не отговаря на новите изисквания, продукцията на фермера ще се наблюдава още три месеца, като през този период млякото му не може да бъде изкупувано. "Това съответно нарушава производствения процес и производствената програма на преработвателите, които работят с това мляко, което автоматично означава или по-ниска цена, или това мляко няма да бъде изкупено", посочи Рангел Матански.

Така, въпреки че преработвателите предпочитат българското мляко, ще бъдат принудени да набавят нужните си количества с вносно. Въпреки завишените изисквания към родните стопани, държавата не е предоставила необходимите условия за изпълнение им, категорични са от бранша. Държавните лаборатории за приемане на проби са само в София и Хасково. "Това означава, че фермерът трябва да вземе пробата, да я придвижи със собствен транспорт до лабораторията, да изчака, докато тя бъде приета и съответно да се прибере. Това означава един ден", каза Матански.

Преди месец са открити частни акредитирани лаборатории в Пловдив и Русе, които разполагат със собствен транспорт, но според производителите и те не са достатъчни, защото пробите за анализ се натрупват и там. "Към момента напливът е доста голям, защото фактът, че само две държавни лаборатории досега работеха тези проби, създаде това забавяне в този процес", каза  Петър Григоров - управител на акредитирана лаборатория.

Част от стопаните се притесняват и относно прецизността на изследваните проби. Според производители Българската агенция за безопасност на храните е трябвало да проведе обучение на така наречените пробовземачи на млякото, но това все още не е направено. От бранша обявиха, че ще търсят начин за промяна на спорната наредба.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив