07 Май 2024, 02:52 Днес (0) | Вчера (0)

През август се пуска втори метродиаметър

24 Юли 2012 16:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 юли 2012, 16:23

Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на демонстрацията на два нови влака

В края на август се пуска целият втори метродиаметър. Очакваме 25% по-нисък разход на енергия с новите мотриси. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на демонстрацията на два нови влака.

 

Вторият метродиаметър ще бъде обслужван първоначално с 12 влака и постепенно ще се увеличават, така че – да бъде ефективно, поясни кметът на София.  Министърът на транспорта Ивайло Московски уточни, че поръчката е за общо 18 метровлака, които трябва да пристигнат у нас до края на ноември.

Поръчката е за 153 млн лв., финансира се от ОП "Транспорт".

За следващия програмен период се надяваме да има около 700 - 800 млн. евро предвидени, за да продължи работа по третия диаметър, продължи Московски. ОП "Транспорт" ще разполага с приблизително същият бюджет както до момента (2 млрд. 39 млн. евро), ако успеем още малко да постигнем ще е добре, каза още министърът.

По повод атентата в Сарафово, Фандъкова заяви, че метрото има специална система за сигурност, която работи. Има видеонаблюдение навсякъде, има оперативен център в метрото, полицейска охрана. Тя ще присъства и във втория метродиаметър с всички технологии и процедури, които полицията може да осигури, включително – и с присъствието на кучета в метрото. Разбира се, винаги настоявам – да има повече полицейско присъствие, повече охрана, но най-важно да се разширява системата за видеонаблюдение, каза Фандъкова. Тя допълни, че за сигурността на втория метродиаметър се обучават допълнително служители.

Директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев заяви, че са предприети допълнителни мерки за сигурност. Според него записите от камерите се съхраняват един месец. Охраната с кучетата е идея на полицията.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски  заяви, че механизмът на охрана на метрото се надява скоро да могат  да го прилагат  и в железниците, имайки предвид изградена инфраструктура и нов подвижен състав. Той добави относно сигурността на превоза и гарите,  че е необходима генерална промяна. Действително най-вероятно по различен начин ще бъде подхождано по всички тези публични съоръжения като гари, пристанища.

Вероятно ще има увеличаване на периметъра на видеонаблюдението, не само – в зоната на терминалите, а по цялата територия на съответните съоръжения, посочи Московски.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив