30 Април 2024, 12:35 Днес (5) | Вчера (10)

През есента ще е готов новият Закон за правата и задълженията на пациентите

20 Август 2012 09:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 август 2012, 09:15

В момента всеки лекар е направил застраховка за евентуални лекарски грешки

Най-вероятно тази есен ще имаме Закон за правата и задълженията на пациентите. Това каза в предаването "Преди всички" на БНР д-р Диана Чинарска – член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и член на работната група по проектозакона за правата и задълженията на пациентите.

Това е 4-ти или 5-ти законопроекти до момента. Най-вероятно проблемът се крие в това, че пациентите защитават желанието си в България те да ползват Европейската харта за правата на пациента, която е призната и съдържа около 14 основни права, но тези права по принцип в българското законодателство са уредени в няколко закона, които касаят здравеопазването. В момента този проектозакон – затова е проект, защото няколко години се борим как да се извадят тези постулати, разписани в 3 закона, за да станат под един закон за правата на пациентите. Естествено не трябва да има и дублиране по правата на юристите, не трябва да има дублиране на позиции в тези закони. Това е проблемът, който не може да се реши в рамките на 4-5 години.

Всички се съгласиха, че всички права, които предлага Асоциацията за защита правата на пациентите, са разписани. Единственото ново, което се предлага от пациентите, е те да имат по-широк достъп за право за лечение с иновативните технологии, но те са свързани с много голямо финансиране. Освен това, основен въпрос е за правото на обезщетение. Ние се разделихме на два отбора – отборът на пациентите и отборът на лекарите и зъболекарите, коментира д-р Чинарска. Тя е категорична, че лекарите също трябва да имат права.

В Закона за здравето има санкции за тези, които отказват лечение и разпространяват инфекциозни заболявания, посочи тя, но добави, че тази санкция не може да влезе в сила.

Д-р Чинарска посочи още, че е обсъждана идеята за фонд за обезщетяване на пациенти, пострадали от лекарски грешки. Трябва обаче да се реши кой и как ще го финансира, а освен това и кой ще отсъжда дали има лекарска грешка и на какво ниво, уточни тя. В момента всеки лекар е направил застраховка за евентуални лекарски грешки.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив