06 Октомври 2024, 12:02 Днес (0) | Вчера (0)

През лятото застрахователите изплащат над милион и половина евро обезщетения на пътуващите

08 Юли 2024 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2024, 12:02

През последния летен туристически сезон латвийските застрахователи са изплатили 1,66 милиона евро на клиентите си за различни видове злополуки. 68% от тази сума представлява възстановяване на медицински разходи на пътници и репатриране, според данни, събрани от Асоциацията на латвийските застрахователи (LAA).

Събраните данни включват информация за обезщетенията за застраховки при пътуване, изплатени от латвийските застрахователни компании в периода от 1 юни до 30 септември 2023 г. - това е най-горещият период от летния туристически сезон. Общо през 2023 г. са изплатени 5,4 милиона евро обезщетения по застраховки при пътуване, което е с 4,6% повече от предходната година.

Заплащането на медицински разноски и разходите за репатриране съставляват най-голямата позиция на обезщетенията по застраховка при пътуване, което е естествено - например разходите за репатриране за един човек могат да надхвърлят дори 80 хил. евро. В европейските страни жителите на Латвия имат право на първични здравни услуги при представяне на европейска здравноосигурителна карта в клиники, които предоставят платени от държавата услуги при същите условия като гражданите на съответната страна. От друга страна, по-сложното лечение и манипулациите или леченията в частни клиники, които се покриват директно от туристическата застраховка, съответно са по-скъпи.

Следващата по големина част от обезщетението – почти 18% – са разходите за промени в пътуването, като анулиране на пътуване, закъснения на транспорт и промени в полети и др. По-малък размер на обезщетението се състои от обезщетения за загуба или повреда на багаж, за злополуки, смърт и увреждане.

"Днес туристическата застраховка не е желана, а необходима част от едно пътуване. Неочаквани ситуации могат да възникнат дори и за най-предпазливия пътник по време на най-добре планираните празници в съседните ни страни - историите от опита на застрахователите са ясно доказателство за това", казва Янис Абашинс, президент на LAA.

Съвети, които трябва да имате предвид, когато планирате пътуването си и купувате застраховка:

  • Eвропейската здравна карта и туристическата застраховка се допълват, а не се заменят.
  • Застраховате всички рискове, свързани с конкретното пътуване, неговото географско местоположение и вид, като задължително посочите потенциални спортни и екстремни дейности, като гмуркане, рафтинг и др.
  • Ако планирате да използвате застраховка, осигурена от банкова карта, уверете се, че тя покрива рисковете, от които се нуждаете в региона и страната, в които планирате да пътувате.
  • Внимателно прочетете списъка с изключения, например често обезщетението ще бъде намалено или няма да бъде изплатено, ако злополуката е станала под въздействието на алкохол.
  • Уверете се, че знаете как да се свържете със застрахователя или техни представители, ако е необходимо, и че имате цялата необходима информация за контакт със себе си по време на пътуването си.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив