19 Април 2024, 07:02 Днес (0) | Вчера (11)

През ноември кампания ще информира за освобождаването на енергийния пазар

30 Октомври 2015 13:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 октомври 2015, 11:44
Министерство на енергетиката

През втората половина на ноември започва информационна кампания за либерализацията на електроенергийния пазар у нас

За това се договориха на среща в Министерството на енергетиката представители на ведомството, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българския енергиен холдинг (БЕХ), Българската независима енергийна борса, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и електроразпределителните дружества.

Съвместни екипи от тези организации ще проведат поредица от срещи в областните центрове в страната, за да разяснят на потребителите предимствата на свободния пазар, етапите, през които ще премине процесът, начините за смяна на доставчик и да отговорят на техни въпроси, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

"Целта е в максимална степен да информираме потребителите за процеса по преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка.

Както е известно, Българският енергиен холдинг сключи договор с международната финансова институция, от която се очаква да препоръча най-подходящия за България модел на либерализация. Междинен доклад по този въпрос се очаква през втората половина на ноември. 

"Българската независима енергийна борса" – дружеството, лицензирано за борсов оператор – е готова да се сложи началото на свободния пазар, потвърди по време на срещата изпълнителният директор на компанията Константин Константинов. По неговите думи, предстои единствено актуализация на някои вътрешни документи, след като КЕВР утвърди правилата за търговия.

"Правилата за търговия са най-важният ни ангажимент, свързан със старта на либерализирания пазар", потвърди председателят на КЕВР Иван Иванов. До 5 ноември тече двуседмичен срок след общественото обсъждане на правилата, в който може да се изрази допълнително отношение по представените предложения. В шестдневен срок след това регулаторът ще утвърди документа.

Участниците в срещата се съгласиха, че правилата за смяна на доставчик трябва да бъдат максимално облекчени, особено за битовите потребители. По-малко ограничения към участниците на пазара ще стимулират конкуренцията.

Според плановете на правителството, либерализираният пазар на електроенергия в страната трябва да започне от 1 януари 2016 г. За битовите потребители вероятно ще има тримесечен преходен период. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив