16 Април 2024, 23:23 Днес (11) | Вчера (10)

През септември бизнес климатът запазва равнището си

30 Септември 2019 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 септември 2019, 13:04

Единствено в промишлеността се отчита понижение

През септември 2019 г. общият показател на бизнес климата запазва равнището си от предходния месец, съобщи Националната статистика. Подобрение на показателя се наблюдава в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като единствено в промишлеността се отчита понижение.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" спада с 2.1 пункта в резултат на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира известно намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, посочени съответно от 33.5 и 32.0% от предприятията. Относно продажните цени в промишлеността мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца.

През септември съставният показател "бизнес климат в строителството" се увеличава с 0.8 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-резервирани. Основните фактори, затрудняващи бизнеса, остават свързани с недостига на работна сила, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на неблагоприятното им влияние. По отношение на продажните цени в строителството са регистрирани известни очаквания за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 1.8 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца също се подобряват. Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем, затрудняващ развитието на бизнеса, следван от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. Търговците на дребно очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

През септември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се повишава с 1.7 пункта, което се дължи главно на подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани. Най-сериозните затруднения за дейността остават конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, като през последния месец се отчита засилване на негативното им въздействие. По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив