23 Април 2024, 14:00 Днес (6) | Вчера (13)

Презастраховател обяви: Пандемичният риск не подлежи на застраховане

20 Януари 2021 12:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2021, 12:32

SCOR счита, че отговорността за покриване стойността на икономическите последици от такава сериозна криза е на правителствата

Френският презастраховател SCOR обяви, че рискът от пандемия не подлежи на застраховане, тъй като застрахователите не са в състояние да покрият такава кумулация на риска и натрупването на загуби, което още повече засилва глобалния характер на пандемичния риск. Географската диверсификация на рисковите портфейли е неефективна и увеличава загубите за глобалните презастрахователи, предупреждават експертите на SCOR.
Според тях, рискът от прекъсване на бизнес, свързан с пандемията, в голяма степен е ендогенен и не се подчинява на "законите на природата".  Той силно зависи от конкретните мерки на правителствата за удържане разпространението на коронавируса. Според SCOR тази сериозна опасност прави невъзможно оценяването на рисковете и разчета на застрахователните премии. Друга причина пандемията за бъде посочена като незастрахуем риск е свързана с моралния риск. Само компаниите в най-пострадалите сектори биха купували застрахователна защита, ако тя е доброволна, което може да повдигне въпроси сред участниците на застрахователния пазар. Задължително застраховане пък би поставило компании в такива сектори, като електронна търговия например, в несправедливо положение, тъй като те няма да спечелят от застрахователната защита, не притежавайки физически магазини. В този случай покриването на разходите от изолацията към трети страни ще създаде очевиден проблем с моралния риск за правителствата, които от своя страна не биха поели икономическите разходи на предприетите от тях мерки.
SCOR счита, че отговорността за покриване стойността на икономическите последици от такава сериозна криза е на правителствата с помощта на механизми за преразпределяне на загубите сред всички икономически агенти и дори за няколко поколения напред.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив