21 Май 2024, 02:12 Днес (0) | Вчера (11)

Президентите на Гърция и на Германия са разделени по темата за военните репарации

07 Март 2014 13:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2014, 13:19
eu.greekreporter.com

Германският президент Йоахим Гаук заяви днес в Атина, че не съществува вече никакъв "законов път", позволяващ на Гърция да иска репарации за нацистките престъпления, както пожела гръцкият му колега Каролос Папуляс

Гърция никога не се е отказвала от репарации и изисква решаване на този въпрос с бързо започване на дискусии, каза гръцкият президент Папуляс, който прие германския си колега Гаук, намиращ се на двудневно официално посещение в Гърция.

Учтивият отговор на неговия колега не се отклони от позицията на Германия по този стар спор, който се поднови след избухването на гръцката икономическа криза. "Вие знаете, че не мога да Ви дам друг отговор освен да Ви кажа, че законовият път е затворен", отговори Гаук.

Германското правителство винаги подчертава, че въпросът за военните репарации е уреден в рамките на междудържавните споразумения на конференцията в Париж през ноември 1945 г. Германският президент все пак заяви намерение по време на посещението си в Гърция "да признае вината на Германия" за жертвите от войната, изтъквайки че тази дума "няма само наказателен смисъл, но и морален смисъл".

Гаук заедно с гръцкия си колега ще посети днес село Лигядес, билзо до Янина, където на 3 октомври 1943 г. нацистите са избили 90 души, сред които десетки деца, за да си отмъстят за нападения на активисти на гръцката съпротива срещу германската армия. Гръцкият президент Каролос Папуляс, който е роден в Янина, е участвал в антинацистката съпротива от 1942 до 1944 г. Той е учил в Германия и е живял в страната по време на военната диктатура в Гърция.

През септември 2012 г. Гърция бе създала под ръководството на Сметната палата "работна група" с цел да изчисли размера на репарациите, които би могла да поиска от Берлин. Според информации в печата в съставения доклад е била посочена сумата от 162 милиарда евро.

Историци и юристи преценяваха тази инициатива като малко вероятна да доведе до резултат, но целяща по-скоро да отправи политическо послание към лявата опозиция, подкрепяща идеята за искане на репарации, както и към Германия, смятана за отговорна за трудностите на Гърция.

Миналата седмица министърът на външните работи Евангелос Венизелос поиска нова експертиза по този доклад, преценен като недостатъчен. "По юридически път ние нямаме никакъв шанс да стигнем до резултат", заяви той пред парламентарна комисия.

По въпроса за германските репарации лидерът на главната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас окачествил като позитивен факт, че държавният глава на Германия е приел моралните измерения на този въпрос, но "има и исторически и материални такива, които не са изпълнени", допълнил той. "Може другите правителства да не са го поставяли, но Гърция не се е отказала от него и следващото правителство на СИРИЗА ще го стори, защото това иска народът", допълнил Ципрас.

От своя страна историческият ветеран на гръцката левица Манолис Глезос се аргументирал пред Гаук защо Германия е длъжна да изпълни това, което е постановила през 1946 г. международната конференция в Париж. "Как стана така, че Германия плати на Полша и Югославия за взетия от нея окупационен заем, а не направи същото за Гърция", попита Глезос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив