22 Май 2024, 04:26 Днес (0) | Вчера (4)

Президентът: Единственият демократичен изход са избори

05 Юли 2013 16:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2013, 16:42
Булфото

Росен Плевнелиев поиска конкретни стъпки от партиите за излизане от кризата

Президентът Росен Плевнелие призова парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисни зависимости. И обяви, че единственият демократичен изход от кризисната ситуация в страната са избори.

В обръщение към нацията (виж прикачения файл) държавният глава заяви, че 22 дни след непрекъснати протести той продължава да не вижда политиците да поемат ясен ангажимент, да видят какво се случва в страната и да обяснят какво ще предприемат.

"Конституцията не ми позволява да заемам страна на една или друга партия, както и кога да има избори и да се дадат оставки. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият способ за развързване на най-големия възел. Единственият демократичен изход са избори", каза президентът.

Плевнелиев подчерта, че гражданското общество се е събудило и политиците вече трябва да се съобразяват с него. Призова да се направят само промени в изборния кодекс, а не да се подготвя нов. И отбеляза, че изборите, които са най-демократичният инструмент, не могат да бъдат вредни.

"Да плашим хората с избори, означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна. Аз не вярвам, че изборите може да навредят на една държава или на нейните граждани.", каза президентът.

Плевнелиев глава призова партиите в парламента да се определят - дали са за европейска демокрация или задкулисие. И каза, че ще започне дебати в президентството за развитието на страната от тук нататък.

Ще бъдем ли част от Европа

Държавният глава призова партиите в парламента да се позиционират къде са и каква ценностна ориентация за България ще следват - ще бъдем ли част от обединена Европа или считаме, че европейските инвеститори са колонизатори, защото това показва цивилизационния ни избор.

Държавният глава отбеляза, че не може да приеме "една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда". Като по този начин, според него, се работи за национално разделение.

Той отново подкрепи протестиращите и заяви, че българското гражданско общество в извървяло и е отворило в своя преход една нова страница. Припомни, че и през февруари, и сега протестиращите скандират "мафия", "монополи". Най-важната национална цел е да се освободим, да се оперира този тумор, да се оздрави българската демокрация, категоричен е президентът и отбеляза, че липсата на дебат по тази тема е чудовищна, както и разминаването между думи и дела на политиците.

"Усещам, че кредитът на доверие на гражданите е изчерпан. Новината за политиците е, че България вече има своето активно гражданско общество, което настоява за справедливост и истинска, а не фасадна демокрация", посочи държавният глава. И добави, че ще започне дебати в президентството за тези полезни стъпки, които могат да променят българската демокрация към по-добро.

Остро критикува "Атака"

Плевнелиев с остър тон разкритикува поведението на "Атака" и лидера й Волен Сидеров, който в се обяви за граждански арести и налагане на граждански ред.

"Аз съм загрижен и обезпокоен за България – една България, в която политиката очевидно е изпаднала в криза на ценностите и в която, цитирам писмото на Български интелектуалци до мен: "По улиците се появиха шпиц-команди, които претендират да налагат ред в държавата, като провеждат граждански арести. Техният водач влезе в сградата на парламента с пистолет на кръста и полицейска палка в ръка и никой не му попречи да държи речи, в които нарича гражданския протест "преврат срещу държавността" и да заплашва с гражданска война", посочи държавният глава.

И припомни, че Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Мари Льопен за подобни изказвания и действия. Той изрази надежда "институциите, в това число прокуратурата и парламентът, включително политическите партии, ще заемат ясна позиция срещу "Атака".

"Ако сега си замълчим и не реагираме, ако махнем удобно с ръка и си кажем – какво толкова, след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук. За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване", каза още държавният глава.

Против етническата карта

Президентът заяви категорично, че етническото противопоставяне е игра с огъня. "Неведнъж сме били свидетели на опити за разделяне на българското общество. Винаги те са се обръщали срещу тези, които са ги предизвиквали. Изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня", каза Плевнелиев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив