07 Май 2024, 10:12 Днес (2) | Вчера (0)

Президентът: Има консенсус за дълбока трансформация на модела на здравеопазване

09 Февруари 2022 13:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2022, 13:56

Здравето на българите и перспективата за професионално развитие на младите български медици е във фокуса на държавното ръководство

Пандемията COVID-19 оголи проблемите на българското здравеопазване, показа ясно, че в обществото ни има консенсус за необходимостта от дълбока трансформация на българския модел на здравеопазване, върна в огромна степен престижа, уважението към българския лекар, но постави и много въпроси. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържественото връчване на дипломите на новозавършилите лекари от випуск 2021 г. на Медицинския факултет към Медицински университет-София, в НДК, предаде БТА.
Сред въпросите, възникнали покрай пандемията, са как да бъде извършена трансформацията на модела в здравеопазването, какви средства са необходими, по кои пътища можем да тръгнем, отбеляза президентът. Румен Радев посочи и проблеми пред младите лекари - неадекватното заплащане след завършване, което по думите му е недопустимо, проблемите със специализацията като той посочи приетите от служебното правителство промени в две наредби за разширяване на обхвата и броя им и за по-гъвкав модел. Остава открит въпросът в каква среда в България ще могат младите лекари да се развиват професионално - заплащане, условия на труд и възможност да работят със съвременни технологии, така че огромният потенциал, които имат, получен след много години учене и труд, да бъде реализиран по най-добрия начин, каза Радев.
Президентът отбеляза и проектите в Плана за възстановяване и устойчивост, които предоставят значителни възможности и добави, че е много важно по какъв път ще тръгнем в трансформацията на здравния модел. Когато тръгна да се ревизира в плана се поставиха ясни цели на какви принципи да почива тази ревизия, за максимално отваряне към хората, за внедряване на нови съвременни технологии, за грижа за реализацията на младите българи да остават тук в страната, изтъкна Радев. Сред проектите той припомни този за спешната медицинска помощ от въздуха по предложение на президентството, за изграждане на регионални високотехнологични центрове - т.нар строук центрове за лечение на неврологични и съдови заболявания, за национална дигитална платформа за диагностика, насочена към образната диагностика, за създаване на амбулатории за доболнична помощ в малките и отдалечени населени места. Държавният глава изтъкна важността на качеството на детското здравеопазване и заяви, че израждането на национална детска болница трябва да върви заедно и с проект за изграждане на национален детски рехабилитационен център.
Без силно здравеопазване не можем да си поставим и да изпълним нито една амбициозна национална цел, каза президентът. Той заяви, че здравето на българите и перспективата за професионално развитие на младите български медици е във фокуса на държавното ръководство.
Днес е вашият ден, ден, който очаквате с нетърпение и огромно желание, ден, който ще ви изведе в нова орбита във вашия житейски и професионален път, се обърна президентът към абсолвентите. Някой от вас ще изберат да заминат в чужбина, това е ваше право, но на тези, които останат предстои важна, отговорна и интересна мисия, каза Радев. Той заяви, че държавното ръководство е амбицирано да внесе много средства в здравеопазването, да се промени моделът и тяхното поколение ще има шанса да бъде активен участник в тази трансформация и да генерира промяната.
Тази година във випуск 2021 завършват 579 абсолвенти, като сред тях 274 са българи, 53 от които са отличници. Трима от тях се дипломират с пълно отличие и получават отличията "Златен Хипократ".
Държавният глава Румен Радев ще приветства младите лекари. Тази година във випуск 2021 завършват 579 абсолвенти, като сред тях 274 са българи, 53 от които са отличници. Трима от тях се дипломират с пълно отличие и на церемонията ще им бъдат връчени тържествено отличията "Златен Хипократ".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив