20 Май 2024, 18:49 Днес (11) | Вчера (0)

Президентът Първанов ще посети Армения и Азербайджан

05 Октомври 2004 10:08 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ереванският държавен университет и Бакинският славянски университет ще удостоят Първанов с титлата “Доктор хонорис кауза”

Президентът Първанов ще направи официални посещения в Република Армения ( 5-7 октомври 2004 г.) и в Република Азербайджан (7-8 октомври 2004 г.).
В програмата на държавния глава в Армения са предвидени среща “на четири очи” с президента Кочарян, пленарни разговори на двете официални делегации, разговори с председателя на Народното събрание, с министър-председателя на Армения и с Карегин Втори - католикос на всички арменци.
Президентите Първанов и Кочарян ще присъстват на закриването на българо-арменски бизнес форум.
През втория ден от посещението си в Армения държавният глава ще положи венец пред Мемориала на жертвите на арменския геноцид, ще разгледа Института за древна писменост (Матенадаран) и ще посети училище “Пейо Яворов”, където ще се срещне с учители и ученици, с представители на българската общност и на дружеството “Армения – България”.
Президентът Първанов ще бъде удостоен с титлата “Доктор хонорис кауза” на Ереванския държавен университет и ще произнесе академично слово пред преподаватели и студенти в университета.
В програмата на официалното посещение на президента в Азербайджан са предвидени среща “на четири очи” с неговия колега Илхам Алиев, пленарни разговори на двете официални делегации, както и срещи с председателя на Милли Меджлиса и министър-председателя. Президентът Първанов ще приветства участниците в българо-азербайджански бизнес форум.
Бакинският славянски университет ще удостои държавния глава с титлата “Доктор хонорис кауза”. Президентът ще присъства на откриването на български център в университета.
По време на посещението е предвидено подписването на Спогодба между правителството на Република България и правителството на Азербайджанската република за международни комбинирани превози на товари, Спогодба между правителството на Република България и правителството на Азербайджанската република за морско търговско корабоплаване, Протокол от Втората сесия на Смесената междуправителствена българо-азербайджанска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, Споразумение между правителството на Република България и правителството на Азербайджанската република за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука, Споразумение между кметството на София и изпълнителната власт на. Баку за сътрудничество в търговско-икономическата, научно-техническата и културната област, както и Споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция и Азербайджанската информационната агенция “Азертадж”.  В делегацията на президента са включени Николай Василев - заместник-министър председател и министър на транспорта и съобщенията, проф. Венко Александров - председател на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност към Народното събрание, заместник-министрите на икономиката Димитър Хаджиниколов и на здравеопазването Любомир Куманов, кметовете на Габрово, Стралджа, Луковит, Чепеларе и Гърмен, Видинският митрополит Дометиян, директорът на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий” Боряна Христова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив