24 Април 2024, 18:12 Днес (12) | Вчера (6)

Президентът: Снемам доверието си от правителството. Премиерът: Разединява нацията

04 Февруари 2020 12:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2020, 16:45

Според Румен Радев кабинетът не действа в интерес на българските граждани. Изявлението на Радев може да е заявка за партия, допусна Борисов

Президентът Румен Радев направи обръщение към народа, в което обяви, че снема доверието си от българското правителство. "Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход", посочи президентът Радев.  "Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции. Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските  свободи", подчерта държавният глава.
Според президента, това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация и затова, считано от днес той официално снема доверие от правителството, "което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество".

Президентът Радев е избрал да е разединител на нацията - така премиерът Бойко Борисов обясни пред медиите смисъла на изказването на държавния глава. Министър-председателят определи обръщението към народа като чисто политическо, като заявка или за партия, или за нещо ново и търсене на враг. Бойко Борисов изтъкна, че най-вероятно е опасно да атакуваш прокуратурата, затова президентът Радев си търси друг враг. "Той иска да отклони атаката към мен и правителството, защото му е по-изгодно. Защото ние сме беззащитни - можеш да говориш, каквото си искаш. Вместо да обясняват какво са направили", каза още премиерът Борисов.

"Имаме хиляди поговорки за първия, който напада. Аз не съм нападнал никого. Не той ни е дал властта, не той ни е дал да управляваме. Нещо повече - аз му я занесох и му я дадох предишния път. И за три месеца какво направи - единственото, което видяхме, че желае истински, е да купи Грипен. Нито боклуци, нито вода, нито канали, нищо не направиха", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов пред медиите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив