19 Март 2024, 13:44 Днес (6) | Вчера (10)

Президентът и вицепрезидентът положиха клетва за втория си мандат

19 Януари 2022 10:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2022, 10:42

Румен Радев и Илияна Йотова бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.
Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание, предаде БНР. Сред присъстващите е бившият президент Петър Стоянов, а също и предишни председатели на НС – Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков, а също и премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета.
Радев и Йотова бяха посрещнати на крака от депутатите четирите партии от управляващата коалиция и "Възраждане", а седнали останаха законодателите от ГЕРБ и ДПС.

"Преди 5 години вие ми поверихте отговорната мисия като президент да работя за единението и добруването на нашия народ. Пет години по-късно вие отново поверихте трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е най-меродавната оценка за онова, което заедно постигнахме като общество, - каза президентът в своето слово. - Денят, в който прекрачваме втория мандат, първите ми думи са на признателност към вас, скъпи съотечественици." В словото си президентът Радев посочи, че демокрацията е несъвместима с обществената апатия, а укрепването на държавността изисква засилени държавни гаранции за разделението на властите. Време е да се даде шанс и на общините за финансова децентрализация. Президентът засегна и темата за демографията, като каза, че тази катастрофа е проекция на всички кризи от прехода. Той  призова към дългосрочни финансово осигурени политики с фокус върху родителството. В словото си президентът посочи и още една кауза - за просветена и образована нация. "Покварата на прехода обезцени образованието. Науката страда от самофинансиране. Неотложно трябва да инвестираме в младите българи. Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивиденти на нашето поколение държавници. Трябват бързи, ефективни и устойчиви мерки за обхващане в училище на всички деца, за квалификация на преподавателите, за изграждане на критично и творческо мислене в училище, за стимулиране на образованието през целия живот". Друга важна цел за развитие е здрава нация, без което не може да бъде постигната нито една национална цел. Прогресът ни като общество изисква трансформация към нов икономически модел със стабилна и предсказуема нормативна среда. Президентът обеща подкрепа и за Българската православна църква, както и за традиционните вероизповедания у нас. В края на словото си Румен Радев обеща да служи отговорно и честно на Отечеството. "С г-жа Йотова ще положим всички сили да градим зедно с вас свободна, деморатична и просперираща България."

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на речта на президента Румен Радев. Народните представители реагираха по този начин на репликата на президента, че гражданският бунт през 2020 г. срещу "мафиотизацията на властта” е извадил факти и процеси, които властта е премълчавала.  "И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината”, каза Радев, когато видя депутатите, които излизат. 

Програмата на държавния глава предвижда Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит да посрещне в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност, предаде Дарик. Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

На 22 януари е предвидено държавният глава Румен Радев да приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. "Св. Александър Невски”, след което ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив