18 Април 2024, 15:50 Днес (8) | Вчера (11)

Президентът на Бундесбанк отхвърли идеята за край на строгите мерки на икономии в Гърция

26 Януари 2015 15:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 януари 2015, 13:54

Йенс Вейдман също така отхвърли призивите на Ципрас за облекчаване на гръцкия дълг

Президентът на германската централна банка Йенс Вейдман отхвърли призивите за намаляване на гръцкия дълг и за край на строгите мерки на икономии, след като радикалната левица СИРИЗА спечели убедително неделните избори в страната, предаде БНР.

"Ясно е, че Гърция ще остане зависима от оказваната от международните кредитори подкрепа, като също така е ясно, че помощта ще се предоставя само когато тя е обвързана със спасителна програма", заяви шефът на Бундесбанк в интервю за телевизия ARD.

Гърция се съгласи да намали публичните разходи и да увеличи данъците в замяна на заеми от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Но СИРИЗА на Алексис Ципрас настоява за предоговаряне на условията в спасителната програма и се противопоставя на мерките за строги икономии.

Йенс Вейдман също така отхвърли призивите на Ципрас за облекчаване на гръцкия дълг, посочвайки, че Гърция вече се радва на подстригване (намаляване) на дълга, притежаван от частните кредитори и на облекчаване на условията по неговото обслужване от страна на публичните кредитори на страната.

Шефът на Бундесбанк, който е член на Управителния съвет на Европейската централна банка, критикува и решението на ЕЦБ през миналата седмица да стартира програма за покупки на финансови активи за над 1 трлн. евро в опит да даде тласък на инфлацията и на анемичния икономически растеж в еврозоната.

Вейдман заяви, че не вижда самогенериращ се спад на цените в региона. Неотдавнашното понижение на инфлацията беше причинено преди всичко от "процеси на коригиране в страните, намиращи се в криза" и с оглед намаляващите цени на петрола, посочи той.

С програмата за покупки на държавни облигации ЕЦБ вече изгърмя своите патрони, смята Йенс Вейдман.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив