14 Октомври 2024, 23:26 Днес (3) | Вчера (0)

Президентът призова Балканите да направят своя търговска зона

11 Юни 2004 08:26 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Още 7 наши компании в семейството на големия европейски бизнес

Страните от Югоизточна Европа трябва да изградят своя обща зона за свободна търговия. Тази идея лансира президентът Георги Първанов по време на вчерашното откриване на първото проведено в България годишно събрание на Европейския делови конгрес (EДК). В тази зона България ще донесе опита си от ЦЕФТА и от другите търговски организации, в които членува. "Ние, политиците, сме в дълг пред бизнеса, защото все още не сме обявили своите идеи за изграждане на инфраструктурата, необходима за свободна търговия в нашия регион", посочи Първанов.
Вчерашното годишно събрание на ЕДК събра в курорта Ривиера край Варна собственици и мениджъри на европейски фирми с общо 680 млрд. евро пазарна капитализация. В продължение на два дни висшият мениджмънт на "Сименс", "Алкател", "Газ дьо Франс", Дойче банк, "Газпром", "Даймлер Крайслер", Дрезднербанк, "Ексон мобайл" и още 60 фирми ще обсъждат инфраструктурата като предпоставка за устойчиво регионално развитие. Организацията избра вчера шефа на "Овергаз" Сашо Дончев за член на управителния съвет на Европейския делови конгрес. За членове на организацията бяха избрани нови седем фирми от България: "Асарел-Медет", "Булгаргаз", "Химимпорт", "Ерато холдинг", "М3 комюникейшънс", "Петреко" и "Софийска вода".

ИСТОРИЯ
Европейският делови конгрес е неправителствена организация, създадена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) след нейната Виенска конференция през 1997 г. Учредители на конгреса са "Газпром", Дойче банк, "Газ дьо Франс", "Даймлер Крайслер", "Овергаз" и други компании. Основната цел е да се поддържа диалогът между бизнеса и правителствата и така да се насочват инвестиции в икономиките в преход. В момента в организацията членуват 78 компании от 19 държави-членки на ОССЕ. Организацията работи чрез 6 свои комитета, които се събират поне 4 пъти годишно и дискутират открито различни инвестиционни проекти или свои предложения до правителствата. В момента председател на управителния съвет на ЕДК е шефът на "Газпром" Алексей Миллер, а негов заместник - вицепрезидентът на Дойче банк Тессен фон Хайдербрек.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив